Plaće u Austriji: Koliko u prosjeku zarađuju radnici u Austriji

0
631
Foto: Pixabay

Austrija slovi za državu u kojoj se od vlastitog rada itekako dobro može živjeti. I ekonomski pokazatelji pokazuju da je austrijska ekonomija stabilna. Radnička prava su među zaštićenijima u EU, a socijalne i zdravstvene usluge izuzetno su kvalitetne. Sve to, ali i mnoge druge stvari Austriju svrstavaju u sam vrh europskih država. No, koliko radnici u Austriji zbilja zarađuju?

“Plaća je ključni faktor pri odluci o poslu. No ipak, plaća je u Austriji i dalje tabu tema. To uznemirava zaposlenike koji često ne znaju koju plaću mogu dobiti na svom poslu – a unatoč svemu poslodavci rijetko osiguravaju potpunu transparentnost”, rekao je za Kurier Nikolai Dürhammer, upravitelj internetske platforme za zapošljavanje StepStone.

Prema podacima koje su u StepStone kalkulatore plaće upisivali zaposlenici širom Austrije, prosječna godišnja bruto plaća u Austriji iznosi oko 52 tisuće eura (u konačnici to znači oko 2.390 eura neto mjesečnih primanja).

Prema StopStoneu, najveće godišnje bruto plaće ostvaruju liječnici (79.000 eura), menadžeri (73.000 eura), financijski stručnjaci (72.250 eura) i odvjetnici (63.650 eura). Gledano prema industrijama, najviše godišnje bruto plaće su u bankarskom sektoru (64.250 eura), a zatim slijede kemijska i naftna industrija (62.800 eura) i farmaceutska industrija (62.500 eura). Procjene su izvršene na oko 14 tisuća korisnika platforme StepStone.

U najvišim plaćama prednjače Beč, Vorarlberg, Gornja Austrija i Salzburg, a na samom dnu je Gradišće. Zanimljivo, Bregenz i Linz imaju veće plaće od primjerice Beča. Poslodavci u Austriji cijene odgovornost, pa primjerice rukovoditelji poslova koji imaju odgovornost za rezultate zarađuju više nego dvostruko od zaposlenih bez osobne odgovornosti na poslu. S povećanjem profesionalnog iskustva povećava se i plaća.

Vrijedi istaknuti i činjenicu da visokoobrazovani građani (sa sveučilišnom diplomom) zarađuju oko 14.000 eura više godišnje od onih bez akademske diplome. Naravno i tu postoje znatne razlike budući da se svaka sveučilišna diploma ne vrednuje jednako.

Općenito, istraživanje pokazuje da kod plaća vrijedi sljedeće pravilo: što je veća tvrtka, to su veće plaće. Poslodavci koji imaju najviše 50 zaposlenih isplaćuju prosječnu godišnju plaću od 47.000 eura. Međutim, svatko tko je zaposlen u tvrtki s više od 5.000 zaposlenih može očekivati ​​oko 12.500 eura veću godišnju plaću od one prosječne.

Je li istraživanje pouzdano ostavljamo na osobnu procjenu, ali činjenica je i da u Austriji postoje sektori u kojima se zarađuju plaće znatno ispod austrijskog prosjeka – donosi KROATIV.at

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here