Plenković: Dogovor s američkom stranom oko Bradleya je definiran i postignut

  0
  Screenshot/YouTube
  Nakon sastanka Užeg kabineta Vlade, medijima se obratio premijer Andrej Plenković. Govorio je o postignutom dogovoru o nabavi Bradleyja.

  “Želim izvijestiti hrvatsku javnost da su postignuti dogovori s američkom stranom u vezi s borbenim vozilima pješaštva, vozilima Bradley”, rekao je premijer.

  “Ono što je novost, prvo, ukupna vrijednost ovog programa je 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi je ponuda SAD-a bila da će njihova donacija biti 45 milijuna dolara. Kroz razgovore smo dogovorili da će donacija biti 51,1 milijun dolara. Time će uplata s hrvatske strane biti manja za 6 milijuna dolara, 145,3 milijuna dolara. Kad je riječ o vozilima, raniji dogovor je bio 62 borbena, 5 za obuku i 17 za popravke, rezervne dijelove. … Nakon razgovora sva 62 borbena vozila bit će modernizirana, kao što je u prvoj varijanti trebalo biti 28 vozila. Osigurali smo dodatnih 28 milijuna dolara donacije za to. Umjesto 17 vozila za rezervne dijelove, bit će 22  vozila za rezervne dijelove. Oprema ovih vozila bit će takva da uključuje 25 mm automatski top, strojnicu, protuoklopne rakete… Na taj će način HV dobiti novu kvalitetu i biti bolje opremljena za izvršavanje svojih zadaće”, kaže premijer.

  Modernizacija vozila će se odvijati u Slavonskom Brodu”, rekao je.

  “Strateški cilj Hrvatske o jačanju odnosa sa SAD-om je ispunjen. Drugi cilj, glede samih vozila, dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu za Hrvatsku, veću donaciju SAD-a… i osiguran posao za Đuro Đaković koji bi mogao postati i servisni centar šireg spektra aktivnosti nego što je posao na samim Bradleyima”, kaže premijer.

  O dogovoru s Amerikancima je govorio i ministar obrane Mario Banožić. On kaže kako dobivamo moderniziranija, povoljnija vozila i veći broj vozila.

  “Na taj način smo priveli ovaj proces kraju. Sinoć smo dobili posljednje dvije loe, sutra ćemo na saborskom odboru imati sva mišljenja, očekujemo i pozitivno mišljenje Ureda predsjednika jer stvar je puno pozitivnija nego što se to ranije komentiralo u javnosti”, kaže Banožić.

  Na pitanje kada će Bradleyi stići u Hrvatsku, Plenković kaže kako sva vozila neće stići odjednom, a prva vozila bi trebala stići 2023. “Ona će dolaziti sukcesivno, istodobno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizirani i stavljeni u funkciju”, kaže.

  “U cijenu je uključeno sve što sam rekao, na nivou koji želi i koji je definirala hrvatska vojska, kopnena.”

  “Ovo je projekt naše Vlade”, kaže na pitanje bi li ovakav dogovor bio postignut bez pritiska od strane predsjednika Zorana Milanovića.

  Plenković je rekao i kako je važno da razgovori o ovakvim temama budu temeljiti. “Mislim da smo napravili dobar dogovor s američkom stranom. Vodili smo ovaj posao ozbiljno, odgovorno, u interesu RH”, kaže premijer.

  Banožić kaže kako se na ovaj način uštedjelo 100 tisuća dolara po vozilu. “Takav proces bi sigurno bio lakši da je predsjednik Republike bio afirmativan, međutim on sebe želi staviti u nekakav primat i vidimo da je ovo, kao i u slučaju aviona, bila promašena prilika.”

  Prva tranša bit će plaćena u sljedećim tjednima, rekao je premijer. Najveća rata iznosit će oko 47 milijuna dolara, kaže. Moguća je i ranija otplata.

  Situacija u Ukrajini

  Upitan o jučerašnjim izjavama predsjednika Republike o povlačenju hrvatskih vojnika iz Ukrajine, Plenković kaže da je to “nestvarno u svakom pogledu”.

  “Nije ovo prvi put da imamo poziva naših veleposlanika u ministarstva vanjskih poslova nakon što Milanović daje neke izjave”, kaže Plenković.

  “Ja mogu govoriti u ime Hrvatske vlade. Stav koji je jasan i nepromjenjiv već godinama, da u situaciji u kojoj se sada nalazi Ukrajina, gdje je temeljna pozicija Hrvatske poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, kaže premijer dodavši da Vlada vodi politiku u hrvatskom nacionalnom interesu i koja je principijelna. Podsjetio je kako je i Hrvatska bila u sličnoj situaciji.

  Na pitanje što ako situacija eskalira, Plenković kaže kako svi žele mir, nitko ne želi sukob i da je to jasno svakome. “Dajmo diplomaciji šansu”, kaže.

  OECD otvorilo pregovore s Hrvatskom

  “To sam spomenuo jutros, Hrvatska u našem mandatu ima tri cilja u smislu da budemo u nekom društvu u kojem do tad nismo bili. Prva dva su europodručje i Schengen. OECD je organizacija zaista ekonomski najrazvijenih zemalja svijeta, nema organizacije kojoj bi RH mogla još pristupiti osim OECD-a”, kaže premijer.

  “Mi ćemo raditi na tome da se taj proces intenzivira jer OECD ima vrlo specifičan proces pristupanja novih članova… Ja danas ne mogu dati ciljni datum, ali učinit ćemo sve da to bude što prije. To je još jedan signal kredibiliteta vanjskog ugleda Hrvatske”, govori.

  Testiranja u školama i službama

  Na pitanja o testiranju učenika u školama, Plenković kaže kako treba učinti sve da učenici budu u učionicama. “Ovako izbjegavamo situaciju da iz obrazovnog procesa ispada cijeli razred. Što se tiče testiranja u službi, tu se ne mijenja ništa i to će još trajati. Broj zaraženih srećom ne prati broj hospitaliziranih niti je znatno povećan broj preminulih. Samo kombinacijom cijepljenja, uzimanja booster doze i pridržavanja mjera možemo suzbiti širenje covida”, kaže.

  Što se tiče toga do kad će država plaćati testiranja u službi, kaže: “Zasad možemo sve nositi.”

  Rast cijena energenata

  “Smatramo da imamo manevarski prostor da sa struje proširimo polje i na plin. Dakle, pokrivat će se vaučerima i struja i plin. Ići ćemo i za tim da proširimo broj ljudi koji će biti obuhvaćen. I treće je da ćemo podići vaučer, naknadu, još nismo sigurni koliko, ali ono što povećamo bit će dovoljno da se troškovi individualnih računa za struju i plin u kućanstvima pokriju”, rekao je Plenković – javlja N1.

  ivica R.