Plenković i Schimdt razgovarali o izbornom zakonu u BiH

  0
  29
  Foto: Vlada RH

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u utorak u Banskim dvorima Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

  Visoki predstavnik Schmidt i predsjednik Vlade Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije, reformski put te ekonomski i socijalni razvoj BiH. Predsjednik Vlade Plenković čestitao je Christianu Schmidtu na preuzimanju dužnosti Visokog predstavnika te mu izrazio podršku u njegovom radu.

  Razgovarali su i o procesu promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, za koju je potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa svih političkih dionika.

  Predsjednik Vlade Plenković založio se za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata.

  Visoki predstavnik Schmidt naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz potporu međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji.

  Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta BiH.

  Visoki predstavnik Schmidt zahvalio je premijeru Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj potpori težnjama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u susjedstvu da se priključe EU, prenosi N1.

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here