Saturday, October 16, 2021
HomeVijestiSvijetPod istragom zbog mita: Policija pretražila ured austrijskog kancelara Kurza i prostorije...

Pod istragom zbog mita: Policija pretražila ured austrijskog kancelara Kurza i prostorije njegove stranke

Uz službene prostorije vladajuće austrijske stranke, policija je u srijedu pretražila i ured austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, ali i prostorije Ministarstva financija Austrije. Osim Kurza, u fokusu istrage su i njegovi najbliži savjetnici kao što je Stefan Steiner, službenik za medije Gerald Fleischmann, generalni tajnik Ministarstva financija Thomas Schmid, kao i bivša ministrica Sophie Karmasin.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i njegovi najbliži suradnici sumnjiče se da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o Kurzu i njegovoj stranci, objavili su u srijedu tužitelji.

Prema navodima istražitelja, sumnja se da su se agencijama za ispitivanje javnog mnijenja novem ministarstva financija plaćale “isključivo stranački motivirane, ponekad namještene ankete” u Kurzovu interesu.

Osim toga, javnim novem plaćalo se oglašavanje u jednom mediju.

OeVP i osumnjičeni medij opovrgnuli su optužbe.

List Der Standard objavio je ranije da je ugovor o oglašavanju i suradnji bio vrijedan 1.3 milijuna eura.

Austrijska policija u srijedu rano ujutro pretražila je uredske prostorije Austrijske narodne stranke (OVP), kao i ured kancelara Sebastiana Kurza zbog sumnje u koruptivne aktivnosti.

U poslijepodnevnim satima antikorupcijski istražitelji objavili su kako je Kurz pod istragom zbog davanja mita.

Prema informacijama austrijskog lista Der Standard, policija je pretražila prostorije stranke u Beču, a istražitelji su u sjedište ušli s nalogom za pretragu, ispisanim na nekoliko stotina stranica.

“Riječ je optužbama zbog mita i korupcije. Bit optužbi odnosi se na istraživanja koja su objavljena u medijima i tiču se malverzacija u Ministarstvu financija Austrije”, navodi se.

Uz službene prostorije vladajuće austrijske stranke, policija je pretražila i ured kancelara Sebastiana Kurza, ali i prostorije Ministarstva financija.

Osim Sebastiana Kurza, u fokusu istrage su i njegovi najbliži savjetnici kao što je Stefan Steiner, službenik za medije Gerald Fleischmann, generalni tajnik Ministarstva financija Thomas Schmid, kao i bivša ministrica Sophie Karmasin.

“Tužiteljstvo i policija istražuju sporazume o suradnji i oglašavanju u medijima u ukupnom iznosu većem od 1,3 milijuna eura“, navodi Der Standard.

Nakon pretrage, oglasili su se i iz Austrijske narodne stranke (OVP) te naveli kako su optužbe protiv austrijskog kancelara i drugih u ovom slučaju potpuno neutemeljene.

“Lažne optužbe koje su još ranije izrečene protiv Kurza, Prolla, Gernota Blumela, Hartiwga Logera i Bernharda Bonellija pokazale su se kao neutemeljene, a sada se slučaj gradi na navodima koji se vežu za događaje od prije pet godina. To se uvijek radi s istim ciljem – da se diskreditiraju OVP i Sebastian Kurz”, navodi se u priopćenju.

Austrijsko državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal (WKStA) u svibnju ove godine pokrenulo je istragu protiv kancelara Sebastiana Kurza i šefa njegova ureda Bernharda Bonellija zbog navodnog davanja lažnih izjava pred istražnom komisijom oko afere “Ibiza”.

Govoreći o tome pred članovima kabineta, Kurz je odbacio mogućnost ostavke.

“Želim nastaviti rad, a isto vrijedi i za šefa mog ureda”, rekao je Kurz tada.

Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, kazao je kako je malo vjerojatno da će doći do osuđujuće presude.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments