Pod pokroviteljstvom Francuske i Njemačke sprema se sastanak Vučića i Kurtija o sudbini Kosova!

0
Foto: screenshot

Kako navodi “Albanian post” dokument je nastao na inicijativu Njemačke i Francuske.


U tom dokumentu precizirano je – ne samo vrijeme sastanka – već i teme i ciljevi nove runde pregovora, koji je projektiran kao završnica koja bi trebala trajati do veljače 2022. godine.

U dokumentu se navodi da bi se sve raščistilo do konačnog sporazuma u ograničenim vremenskim okvirima od oko godinu dana.

To je inicijativa Njemačke i Francuske, koja za cilj ima normalizaciju i Kosova pod pokroviteljstvom EU. U dokumentu se navodi da se to radi uz podršku EU i SAD.

“Proces se temelji na elementima pravno obvezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, s ciljem da se osigura normalizacija odnosa poštujući Parišku povelju i Završni akt iz Helsinkija i vodeće principe Kontakt grupe za rješavanje statusa Kosova 2005”.

Kako se dodaje, postizanje sporazuma između dvije strane od strateškog je značaja za EU i obje strane će se rukovoditi ciljevima i principima utvrđenim poveljom UN-a.

“Pravno obvezujući sporazum mora osigurati uspostavljanje novih odnosa na Kosovu i u odnosima Beograda i Prištine. Strane će međusobno komunicirati kao nezavisne, suverene i ravnopravne države u okviru svojih međunarodnih granica. Svaka strana poštovat će suverenitet te nezavisnost druge strane. Strane potvrđuju da će reguliranjem svojih granica provesti zajedničkim dogovorom, da će sporove rješavati mirnim putem i suzdržavati se od prijetnje ili upotrebe sile u skladu s europskim duhom rješavanja sporova dijalogom”, navodi se.

“Non paper” u jednoj od glavnih točaka predviđa stvaranje autonomije za sjever Kosova s proširenom samoupravom i s vlastitim institucijama.

Druga točka predviđena njemačko-francuskim dokumentom je status srpskih crkava. “SPC bit će priznata, njena imovina bit će neprikosnovena te će imati privilegirani status”, stoji u dokumentu.

Srbija i Kosovo nastavile bi s idejom da “nijedna od njih ne može predstavljati drugu državu na međunarodnom planu ili djelovati u ime druge države”.

Podsjetimo, prije nekoliko tjedana sličan dokument koji je predlagao trajno rješenje sporova u jugoistočnoj Europi i promjenu granica uzburkao je duhove i izazvao brojne reakcije, o čemu su pisali mediji.

Foto: screenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here