Foto: Instagram

UEFA je u srijedu odgovorilo na tvrdnju Mađarskog nogometnog saveza da mu je dala dopuštenje da mađarski navijači na utakmicama koriste zastavu Velike Mađarske.

Štoviše, UEFA je čak zaprijetila Mađarskoj sankcijama.“Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informaciju da je UEFA dopustila korištenje takve zastave ili transparenata na svojim utakmicama.

Kako bismo izbjegli bilo kakve nedoumice, želimo pojasniti da UEFA to nikada nije dopustila”, navodi se u priopćenju UEFA-e koja je Mađarskoj čak zaprijetila sankcijama.“Korištenje takvih transparenata i zastava može dovesti do disciplinskih mjera.

Stoga vam toplo preporučujemo da poduzmete odgovarajuće mjere kako biste spriječili pojavljivanje ovih zastava/bannera na utakmicama. U protivnom, prema UEFA-i, prekršajem će se pozabaviti nadležna disciplinska komisija, javlja N1.

To je zastava na kojoj su, prema Mađarskoj, iscrtane drevne državne granice, a obuhvaća i područja koja danas pripadaju Srbiji, Rumunjskoj, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj, Austriji i Sloveniji.

Jučer navečer je mađarski “Nemzeti sport” prenio da su UEFA i FARE (Football Against Racism in Europe), odobrili zahtjev Mađarskog nogometnog saveza (MLSZ) da se “povijesni mađarski simbol”, odnosno zastave s prikazom Velike Mađarske, ne tretiraju kao politički motivirani simbol kako bi se mogao pojavljivati ​​na utakmicama mađarske reprezentacije.

Naime, UEFA je u siječnju proglasila prikaz Velike Mađarske, simbola nacionalnog jedinstva, političkom porukom i poručila da joj nema mjesta na nogometnim događanjima, uključujući utakmice mađarske reprezentacije.

Odlukom UEFA-e je zabranjeno unositi bilo što s prikazom Velike Mađarske, poput transparenata, na utakmice koje organizira UEFA jer bi se to moglo smatrati provokativnim.

Mađarska je u kvalifikacijama za Euro 2024. u skupini G sa Srbijom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvom. Prvi protivnici bit će im Bugarska 27. ožujka. Iako je na prvi pogled ovo vezano uz sportska natjecanja, ovakvi zahtjevi Mađarske su odraz Orbanovog koketiranja s Velikom Mađarskom.

Sjetimo se njegove nedavne izjave o mađarskom moru.Hrvatski nogometni savez službeno je reagirao na priču o mogućem korištenju, kako su rekli, “povijesnih” zastava Mađarske na utakmicama mađarske reprezentacije.

U priopćenju HNS-a stoji:

“Hrvatski nogometni savez komunicirao je na ovu temu s krovnom europskom nogometnom organizacijom Uefom, koja je HNS-u potvrdila kako nije dala odobrenje za korištenje takvih zastava te je, štoviše, upozorila Mađarski nogometni savez da bi korištenje takvih zastava i transparenata moglo biti predmet disciplinskog postupka.

Sa svoje strane, Hrvatski nogometni savez oštro bi se protivio dopuštanju korištenja bilo kakvih zastava ili transparenata koji bi mogli imati geografske pretenzije na teritorij Republike Hrvatske te će nastaviti pozorno pratiti situaciju i službeno reagirati u slučaju potrebe.HNS duboko vjeruje da će Uefa nastaviti dosljedno provoditi stav o nedopuštanju korištenja nogometnih utakmica u političke svrhe.”