Foto: Pixabay

Pojava snijega u ponedjeljak u jutro na nadmorskoj visini višoj od 500 m mnoge je iznenadila, iako se to i ranijih godina već događalo. No, mi kao da u posljednje vrijeme pamtimo samo vruće, a ne i hladne dane.  Vrijedno je istaknuti, a mi smo to i u našoj prognozi i najavili, posljednjih je dana bilo pojave mraza. Sve od ponedjeljka, pa i jučer, ali i danas ujutro mnogi su voćari, vinogradari, ali i povrtlari strahovali od mraza. Mraza je bilo ne samo u gorju, nego na istoku i zapadu Hrvatske, Istri i unutrašnjosti Dalmacije.

Na 5 cm od tla izmjereno je u Krapini, Bjelovaru i Daruvaru -1℃, Osijeku, Križevcima, Varaždinu i Ogulinu -2℃, Karlovcu i Kninu -3℃, a u Gospiću i Slavonskome Brodu -4℃. Šteta vjerujemo da ima i to na povrtlarskim nezaštićenim kulturama. Kako je na 200 cm od tla temperatura bila viša od točke smrzavanja, vjerujemo da šteta na voćkama i vinovoj lozi nema ili su vrlo male.

Nakon suhog i sunčanog vremena tijekom utorka, a i danas eto nam ponovno u cijeloj zemlji čestih oborina. Naime, sa sjeverozapada nam dolazi prostrana ciklona. I zato će ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana već sutra biti oborine. Tijekom dana će temperatura zraka narasti na kopnu do 15℃, a uz Jadran do 17℃. U petak oborine ne očekujemo. I zato, suho vrijeme treba iskoristiti za sjetvu i sadnju povrtlarskih kultura, ali i preventivnu zaštitu vinograda i voćnjaka od biljnih bolesti i štetnika, jer oborine ponovno očekujemo u subotu, nedjelju, ali nažalost i u ponedjeljak. Savjetujemo da se u vrtovima iskopaju kanali koji će spriječiti zadržavanje vode na površinama pod povrtlarskim kulturama, jer će oborine u nedjelju biti obilne, piše agroklub.com.

Do kraja ovog tjedna rast i razvoj ne samo ratarskih i povrtlarskih kultura, nego i mladica vinove loze bit će usporen. Očekujemo kako će akumulacija topline biti ispod višegodišnjeg prosjeka. No, vrlo visoka vlaga zraka u danima koji dolaze pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetnika, te je naš savjet da bez obzira na spori rast vegetacije preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obaviti na vrijeme, ali i s pravilno odabranim preparatima. Ne zaboravimo u petak, tj. prije najavljenih oborina obaviti tretiranje kultura odgovarajućim herbicidima, jer je rast korova vrlo intenzivan.

Dakle, i tlo će u cijeloj Hrvatskoj u danima koji dolaze biti vrlo vlažno. Posijane i posađene povrtlarske i ratarske kulture trpjet će od viška vode u tlu. Da štete budu što manje, savjetujemo da se odvodni kanali što prije očiste kako bi višak vode s oranica mogao nesmetano oticati.

Vjerujemo kako je marljivim poljodjelcima kišovitog, ali i hladnog vremena već pomalo dosta. No, strpimo se do 15. svibnja, odnosno “hladne Sofije”, jer prema pučkom vjerovanju od tog dana, tj. blagdana sv. Sofije počinje pravo proljetno, znatno toplije vrijeme.