Tajna ove jednogodišnje cvjetne vrste je u šarenim ili jednobojnim listovima, čija je struktura takva da daje punu i meku podlogu. Zbog toga se s njom rijetko sade neke druge vrste. Spektar boja i oblika lišća daje mnoštvo međusobnih kombinacija, te su same po sebi vrlo dekorativne. Sreća po njih, što se sve češće prihvaćaju novine i što se sve više cijene kreativne mogućnosti takvih vrsta.

Cvjetovi ove biljke bez posebnog značaja

One mogu biti osnovni dekorativni element svakog vrta. U rodu alternanthera ima oko 30 vrsta. Porijeklom su iz Brazila i sa Šri Lanke a u svojoj domovini rastu u razgranatim, niskim ili polugrmolikim oblicima. Rod je dobio naziv od latinske riječi alterno, što znači promjenjiv i anthera u prijevodu prašnička vrećica jer cvjetovi mogu biti sa ili bez njih. Cvjetovi se pojavljuju u zbijenim cvastima. Vrlo su sitni i nemaju neki poseban značaj, pa ih treba orezivati. Tajna ove biljke je u listovima koji su jajasto ovalni ili izduženo jajasti.

Birajte boju svog tepiha

Boje listova su: crvena, bordo, žuta, narančasta, zelena i ljubičasta. Ako se sadi jedna boja u gredici ili formaciji pa se tako dobiva “tepih” boje za koju ste se opredijelili. Visina biljke je 10-20 centimetara. Razmnožava se reznicama, koje se uzimaju s matičnih biljaka. Sadnja u dvorištu počinje u svibnju a važno je napomenuti da ta biljka voli svjetla mjesta i umjereno zalijevanje. Poželjna je redovna prihrana lako topivim gnojivima. Na svakih 15 dana ovo se ukrasno bilje može orezivati.

Koristite je za mozaike i geometrijske oblike

Ova biljka je jednogodišnja, ali njezine se reznice mogu sačuvati u plastenicima za sadnju u narednoj sezoni. Biljku odlikuje gust raspored grančica i kompaktan rast. Ona dobro podnosi uzgoj na otvorenom, a rezidba za nju nije traumatična. Svrstava se među rijetke vrste koje su idealne za pravljenje mozaika ili geometrijskih oblika u dvorištu, ali i za kaskadne oblike. U europskim gradovima je često koriste za pravljenje monograma na travnjacima ili drugih znakova, poput grbova ili natpisa.