Predrag Mišić: Porfirije, u Vukovar nisi dobro došao, ne želimo te!

0

Zajedničko vijeća općina (ZVO) najavilo kako će patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u nedjelju, 16. listopada, posjetiti eparhiju Osječkopoljsku i baranjsku kao i Srpsku pravoslavnu općinu Vukovar.

Tijekom posjete Vukovaru  planirano je da patrijarh Porfirije obavi posvećenje obnovljene crkve Svetoga Nikolaja i zgradu Srpskog doma u Vukovaru. U pranji Porfirija najavljen je i episkop pakračko-slavonski Jovan Čiliubrk.

Poslije nedjeljne molitve, uz služenje više episkopa i svećenika, najavljeno je kako će se patrijarh Porfirije obratiti narodu i predstavnicima medija.

Zbog dolaska Porfirija u Vukovar, i to na obljetnivu pogibije generala Blage Zadre, negodovanje je izrazio vukovarski branitelj Predrag Mišić.  Mišić je zamolio vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu da spriječi Porfirijev dolazak u Vukovar.

“Ovakvi slučajevi će narušiti i ovako poremećene odnose. Nadam se da će te uvažiti moju zamolbu jer Porfirije nije i ne može biti dio života većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine”, objavio je Mišić.

Podsjeća kako u Hrvatskoj postoji i djeluje udruga Hrvatski Pravoslavni Centar:

“Mi unutar HPC-a jesmo, volimo i živimo našu jedinu domovinu Hrvatsku”, piše Mišić.

Mišić je u svibnju ove godine osnovao udrugu  “Hrvatski pravoslavni centar”  s ciljem da “potakne sve da zajedno bolje, ljepše i kvalitetnije živimo u zajedničkoj i jedinoj domovini”.

“U ovoj udruzi mogu biti samo ljudi koji nemaju nikakve dvojbe o tome tko je u Domovinskom ratu bio agresor. Jasno, očekujem da članovi postanu pravoslavci koji do sada nisu imali alternativu i koji su morali birati između SPC-a i Hrvatske pravoslavne crkve. Očekujem pravoslavce koji shvaćaju da nam je Hrvatska sve što imamo.”

Mišić se nada odazivu svih onih koji poštuju hrvatske branitelje i ono što su oni učinili 90-tih. Također, kroz tu udrugu će lakše realizirati sve humanitarne akcije, a jedna od ideja u budućnosti je i pokušaj financiranja obrazovanja hrvatskih pravoslavnih svećenika.

“Hrvatska pravoslavna crkva nije registrirana u Hrvatskoj i nekako nisam uvjeren da je arhiepiskop Aleksandar prava osoba za realizaciju te cijele priče, ali sam spreman na suradnju s njim”, kazao je tada Mišić.

Anita M.