Predsjednik Republike Zoran Milanović boravio je danas u radnom posjetu Bosni i Hercegovini, u Čitluku, gdje je sudjelovao na obilježavanju 29. obljetnice osnutka Postrojbe za posebne namjene „Gavran 2“, podstožerne postrojbe GS HVO-a. Tim povodom Predsjednik Republike odlikovao je Postrojbu posebnih namjena „Gavran 2“ Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

„Nikakav rat nije vođen za ovo odlikovanje. Ovo odlikovanje jest određena vrsta iznimke, postoje pravila i iznimke, a iznimke treba opravdati. Pravilo je da se odlikuju brigade“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju objasnivši kako se do prije dvije godine brigade nisu odlikovale, ali ne iz pakosti niti iz neznanja. „Mislim da o hrvatskim brigadama i postrojbama HVO- a moji prethodnici misle isto što i ja. Nije bilo vrijeme, nije bilo drskosti koja je trebala, ali sada je meni lakše. Ja radim nešto što doživljavam kao dug časti prema hrvatskim braniteljima, borcima za slobodu Bosne i Hercegovine, njihove domovine, ali i hrvatske domovine. Jer mi smo jedno u dvije države. Možda je nekim ljudima u Hrvatskoj neugodno zbog toga, možda se stide, ali ja sam ovdje da vam poručim da smo na vas ponosni i da smo zahvalni za ono što ste dali Hrvatskoj. I da to nikada neće biti zaboravljeno“, istaknuo je predsjednik Milanović, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

„Vaša postrojba je sudjelovala praktički u zadnjoj operaciji tog teškog i slavnog rata – u Južnom potezu. On je počeo u zadnjoj fazi rata, na nagovor i traženje naših američkih saveznika, koji su to bili i koji su to i danas, i koji nam doduše nisu tako puno pomagali“, rekao je hrvatski Predsjednik istaknuvši kako su najviši postigli sami te da su sami zaslužni za svoje pobjede.

U obraćanju se predsjednik Milanović osvrnuo i na himnu Bosne i Hercegovine koja je na skupu izvedena prije hrvatske himne kazavši kako taj redoslijed izvođenja himni pokazuje dobru volju, vjeru, dobro raspoloženje i dobre namjere hrvatskog naroda u BiH. „Međutim, to su naše dobre namjera, ali mi imao i potrebe. Za te potrebe mi se moramo, jedinstveno kao država i nacija kojoj vi pripadate, hrvatska nacija na ovim prostorima, zajednički boriti. Ovoga puta ne oružjem, ne silom nego upornošću, tvrdoglavošću, pameću. Moramo se boriti za svoje interese“, poručio je Predsjednik.

„Izbori su gotovi, završili su. Sada će predstavnici hrvatskog naroda sami odlučiti s kim će i kako će. Tu, po meni, moj posao i posao hrvatske izvršne vlasti naprosto zastaje. Jer ovo je vaša kuća i to su stvari vašeg intimnog prostora. Naš zadatak, kao hrvatskog vodstva, kao matične države, da vi iz ovog materijala kojeg ste sada izborili na demokratskim izborima, iz ovog sukna, tkanja možete tkati. Naš posao je samo da taj magazin ne bude prazan, da imate od čega tkati. Na pola posla smo i nismo postigli puno. Moramo postići to da nas se poštuje kao državu jer nemamo nikakve komplekse i nikakvu krivnju nego samo uzdignuto čelo i svijest o tome da postupamo pravedno. Nismo nikakvi pravednici i križari za nekakve globalne ideale nego za svoje potrebe i svoje danas, za ono sutra naše djece koje će uslijediti. Nacija i država služe tome da zadovolje potrebe i legitimne civilizirane težnje svojih stanovnika, pripadnika tog zajedničkog prostora i zajedničkog puta. To je jedini bitan zadatak hrvatske države, sve ostalo je tema za razgovor“, rekao je predsjednik Milanović.

Milanović je posjetio Čitluk i odlikovao postrojbu „Gavran 2“

„Želim da se ovdje zadržite i da ostanete ono što jeste, a to je ponosan i neiskorjenjiv narod jer ovaj korijen je dubok i vaš. Bez obzira na našu brojnost mi ostajemo, mi ne nestajemo. Ovdje smo i želimo normalan, zdrav suživot sa svojim susjedima, partnerima, bilo to Srbi ili Bošnjaci“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike.

Osim predsjednika Milanovića o ratnom putu Postrojbe za posebne namjene „Gavran 2“ govorili su načelnik općine Čitluk Marin Radišić, Anton Kikaš, ratni ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Vladimir Šoljić te je pročitana je čestitka general-bojnika Ivice Jerkića. Na svečanosti su se obratili i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH ratni zamjenik zapovjednika ZP Split umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić i ratni zapovjednik Postrojbe za posebne namjene „Gavran 2“ brigadir Pero Barbarić – Pepi. Na kraju svečanosti ratni zapovjednik Postrojbe za posebne namjene „Gavran 2“ brigadir Pero Barbarić – Pepi uručio je Predsjedniku Republike Hrvatske ratnu zastavu Postrojbe i zahvalnicu.

Povodom 29. obljetnice osnutka Postrojbe za posebne namjene „Gavran 2“ predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen križa poginulim braniteljima u Čitluku. Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini mr. sc. Ivan Sabolić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru dr. sc. Marko Babić te posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Anita M.