Foto: Snimka zaslona

Novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić gostovao je u programu RTL-a. Među ostalim, govoreći o potrebnim promjenama u radu pravosuđa, odgovorio je i na pitanje je li normalno da glavni državni odvjetnik bude član tajne organizacije poput masonske lože. 

– Mislim da ne, ali bih tu jednim dijelom bio oprezan… Što je točno masonska loža, ja vam sad točnu predodžbu nemam, da li je to sad nešto ozbiljno što stvara stvarno neku paralelnu liniju lojalnosti ili je sve na razini neke zabave, ceremonije ne znam, ali svakako ne bi bilo dobro. Kad ste u ovakvoj profesiji koja nije obična nego je to zapravo jedan životni poziv, onda u principu trebate izbjegavati sve situacije u kojima ćete biti nekom drugom lojalni. To je sasvim sigurno. 

Dobronić je potvrdio kako osobno nije član nijedne tajne organizacije:

– Ja sam baš u HAK-u. Više nisam čak ni u planinarskom društvu jer nemam vremena baš onako redovito planinariti, ali mi je to malo žao, a ovo drugo ne. Nema ni potreba. 

Zapitan o slučaju Zdravka Mamića i čitavoj sagi s optužbama na račun osječkih sudaca, Dobronić je kazao: 

– Ja sam poprilično skeptičan prema izjavama koje daje osoba koja se sad već pravomoćno osuđena i još k tome bježi od hrvatskog pravosuđa u tom dijelu mislim da tim izjavama takvih osoba ne bi trebalo pridavati toliko značaja pa makar da su i one u jednom dijelu toične i istinite. Ja ću pokušati naravno utvrditi, vidjeti općenito stanje, koliko je to osnovano, da ili ne. 

T.R.I