Danas je održana konferencija za medije kriznog stožera gdje su predstavljene najnovije zdravstvene mjere za prevenciju širenja koronavirusom.

Predstavio je i najnovije mjere kriznog stožera koje će se odvijati u dva pravca. “Krizni stožer će uistinu napraviti sve i djelovati u dva pravca.”

“Prvo ćemo pokušati spriječiti import, dolazak virusa u Hrvatsku. To neće ovisiti samo o nama. A drugo je da, kada se virus pojavi u Hrvatskoj, na pravi način reagiramo, izloramo bolesnika i sve kontakte te na neki način preveniramo širenje.”

“Nema mjesta panici. Imamo mnoge druge mehanizme koji su na raspolaganju ako ugroza naraste”, kazao je ministar Beroš.

Načelnica Kriznog stožera Maja Grba-Buljević istaknula je kako situaciju prate u realnom vremenu. “Sukladno informacijama koje dobivamo donosimo odluke i preporuke”, pojasnila je, dodavši da su noćas uveli drugu vrstu nadzora.

Razmatra se proširenje karantene

“Zdravstveni nadzor vrijedi za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja Italije, iz kontinentalne Kine i Južne Koreje.  Mjere će prilagođavati kako će se situacija mijenjati, naglasila je Grba-Bujević, prenosi N1.

“Ne vrijedi za osobe koje su jučer ili prekjučer došle iz Venecije. Ako su dobile rješenje o nadzoru, to je nadzor bez ograničenja kretanja”, istaknula je.

Mjera se sastoji da se naši građani koji se vraćaju stavljeni pod zdravstveni nadzor, kazano je na sastanku, što znači da će ih granična policija ljude pitati odakle dolaze. Ako dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusnom infekcijom, u tom slučaju će granični inspektor izdati rješenje o epidemiološkom nadzoru i obavijestiti područnog epidemiologa koji će svaki dan provjeravati zdravstveno stanje osobe u idućih 14 dana. To se odnosi na one koji su zdavi, a ako netko ima simptome odmah će biti izolirani i uzorci će biti poslani na tesiranje, rečeno je.

Mjere su zasad stavljene na pokrajine koje su zahvaćene koronavirusom, a za koje se uvode posebne mjere. To će se mijenjati u skladu s informacijama koje dobiva krizni stožer. Također je rečeno kako se razmatra proširenje karantene te kako se traže daljnje lokacije, poput hotela i odmarališta u izoliranim područjima u Hrvatskoj.

Ministar Beroš je kazao kako WHO nije preporučio nošenje zaštitnih maski, jer one ne sprječavanju širenje zaraze. Rekao je kako su kapaciteti karantena trenutno ograničeni na infektološke odjele po bolnicama, ali se intenzivno razmišlja o proširenju.

“U Rijeci se već razgovaralo o proširenju karantene u zgradi Crvenog križa, a slično se pregovara i u Zagrebu, ali još je prerano o tome govoriti”, rekao je Beroš i dodao kako se nova područja karantene mogu biti uspostavljene za nekoliko sati.

Ministar Beroš je kazao kako opcija zatvaranja granica uvijek postoji, ali to nisu još uvijek preporuke i u ovom trenutku smo daleko od toga. Što se tiče broda iz Kine koji dolazi u luku Ploče, rečeno je kako prema Međunarodnom sanitarnom pravilniku svaki brod koji ulazi u luku (bez obzira ima li opasnosti od epidemije ili ne) mora proći provjeru sanitarnog inspektora.

“Razmatra se proširenje karantene te se traže nove lokacije, poput hotela ili odmarališta na izoliranim mjestima u Hrvatskoj. Samo mjerenje temperature na granici nije pretjerano učinkovito te se apelira na iskrenost svih osoba koje ulaze u Hrvatsku”, rečeno je na press konferenciji.

Podsjećamo kako je u nekoliko dana situacija u Italiji eskalirala. Danas je i peta osoba u Italiji umrla od posljedica koronavirusa.