Prevrtljiva veljača donosi južinu

0
1
Foto: RTL

Veljača je počela razmjerno toplim vremenom, temperature su u prvome tjednu 3 do 5 stupnjeva više od prosjeka, a tomu je najviše pridonijela snažna južina proteklog vikenda. Ipak, zimu ne treba omalovažavati, iz više razloga. Prije svega, zbog siječnja, koji je bio najavljen kao najzimskiji mjesec sezone, a takvim se i pokazao.

Tako je u Splitu ovo drugi najhladniji siječanj u tisućljeću, a unazad 70 godina imali smo samo devet hladnijih. I prosinac je bio sasvim pristojan ili, ako baš inzistirate na stručnom rječniku, u skladu s višegodišnjim prosinačkim prosjekom. A i veljača još ima štošta za reći.

Prevrtljiva kakva jest, nudi nam još jednu pravu zimsku epizodu, no prije toga ćemo imati još jednu zimsku južinu.

U subotu sunčano uz visoke prozirne oblake. Uglavnom bez vjetra ili uz zanemarivo slab jugoistočni vjetar, koje će tek prema večeri dosegnuti snagu dostojnu svoga pravog naziva – jugo. Južina će naguravati oblake na riječko područje, a tek prema kraju dana naoblačit će se cijeli Kvarner. Jutarnja temperatura od 4 do 9, u skladu s prosjekom za ovaj dio veljače, a najviša dnevna od 12 do 16 °C, malo viša od normale.

U nedjelju će jugo jačati, a predvečer već biti i umjereno jako, na šibenskom području, u Kvarnerskom zaljevu i Kvarneriću i jako. Slaba kiša padat će tijekom dana na riječkom području i na podvelebitskom dijelu obale, a prema kraju dana može je već biti i drugdje. To je tek uvod u najkišovitiji i najvjetrovitiji ponedjeljak koji nas začas vraća u zimu, pišu Vijesti.hr.