[NA DIDOVINI] Macanović

0

U osnovi je prezimena imenica macan, što je hipokoristik od mačak, a koji je nastao tako što je uzviku za vabljenje mačaka mac dodan nastavak – an. Macan je ustvari i nadimački naziv za mlađu osobu snažne i skladne tjelesne građe, ali i predložak za podosta imena životinja: Maconja (vol), Maculja (krava), Macko (jarac, konj), Macilo (jarac), Macin (ovan), Macoka (ovca) itd. Inače, tvorba ovog prezimena je obavljena prema uobičajenom obrascu: macan + ov + ić = Macanović.

Macanovići na spadaju u starije dugopoljske rodove, jer u Dugopolju nisu zabilježeni u popisu vjernika Splitske nadbiskupije 1725. godine, što pak znači da su tu doselili kasnije. Kako su matične knjige župe Dugopolje uništili (spalili) „partizanski osloboditelji“, prve dugopoljske Macanoviće nalazimo u popisu učenika župne pučke škole, utemeljene školske godine 1850./51. godine: tada je u prvi razred upisan i 15-godišnji Vice Macanović Antin, dakle rođen 1835. godine u Dugopolju.

Dvije godine mlađi od njega je budući svećenik don Božo Macanović, rođen u Dugopolju 28. svibnja 1837. godine, a za svećenika zaređen 1861. godine. Bio je deset godina i dugopoljski župnik (1898.-1908.), a veoma je zaslužan za gradnju školske zgrade u Dugopolju, u kojoj će biti otvorena redovna pučka škola. Don Božo Macanović preminuo je u rodnom Dugopolju 16. ožujka 1916. godine.

Iz ovog dugopoljskog roda je i profesor Petar Macanović, za kojeg će njegov sin Hrvoje Macanović reći da je prvi „školovani čovjek iz Dugopolja, a nije bio pop.“ Spomenuti Hrvoje Macanović, rođen je 1. lipnja 1904. godine u Arbanasima pokraj Zadra, ugledni je radio i televizijski komentator športskih zbivanja, publicist, povjesničar športa, pokretač i urednik Enciklopedije fizičke kulture, objavio je tridesetak knjiga i športskih udžbenika. Bio je plivač, vaterpolist, atletičar, gimnastičar i nogometaš, ali međunarodni sudac u ček pet športova. Prvi je hrvatski radio i televizijski reporter.

Od spomena prezimena Macanović izdvajamo i onaj od 16. rujna 1689. godine, kada je Ivan Franjo Macanović, sin poznatog graditelja Ignacija zvanog Raguseo iz Trogira, potpisao s karizmatičnim fra Pavlom Vučkovićem ugovor o gradnji franjevačke crkve u Sinju.

Zabilježeni su i Macanovići islamske vjeroispovijesti: 28. srpnja makarski je biskup Stipan Blašković u sklopu svog pastirskog pohoda staroj Duvanjskoj biskupiji u Prozoru, u Rami, ručao sa prozorskim efendi – kadijom (turski sudac) Ibrahimom Macanovićem, koji mu je dao pismeno dopuštenje da slobodno može pohoditi kršćane na području Rame. Sutradan mu je taj Turčin iskazao velike počasti u sudnici.

Prema popisu koji je zabilježen u knjizi izdanoj 2002. godine, u Dugopolju živi 4 obitelji i 10 osoba s prezimenom Macanović.

Imaju obiteljski nadimak Markuli.