13 C
Split

Približiti poljoprivredu djeci jer jedu sve manje voća, povrća i mlijeka

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

EU-ov program distribucije voća, povrća i mlijeka u školama, koji se provodi od 1. kolovoza 2017., objedinjuje dva prethodna programa (program distribucije voća i povrća u školama te program distribucije mlijeka u školama) u jedinstveni pravni okvir radi veće učinkovitosti i fokusa na zdravlje i obrazovanje. Programom se podupiru distribucija proizvoda, obrazovne mjere i mjere informiranja.

Sve veća potrošnja prerađene hrane

Potrošnja svježeg voća i povrća i mlijeka u Europskoj uniji nije u skladu s međunarodnim ili nacionalnim prehrambenim preporukama. S druge strane, sve je veća potrošnja prerađene hrane, koja često sadržava velike količine dodanog šećera, soli, masti ili aditiva.

Nezdrava prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuju pretilost. Stoga Europska unija poduzima mjere kako bi pomogla djeci da se zdravo hrane i da zdravo žive, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Proizvode odabrati na temelju sezonalnosti

Programom se podupire distribucija voća, povrća, mlijeka i određenih mliječnih proizvoda djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi. Države EU-a odobravaju popis proizvoda (u suradnji sa svojim tijelima nadležnima za zdravlje i prehranu), koji će pridonijeti postizanju cilja programa, a to je pomoći djeci da se zdravo hrane.

Prioritetni proizvodi su svježe voće i povrće te svježe mlijeko. Radi poticanja raznovrsne prehrane i/ili zadovoljavanja posebnih prehrambenih potreba države EU-a mogu ponuditi i prerađeno voće i povrće u obliku sokova i juha te određene mliječne proizvode kao što su jogurt i sir. Osim toga, mogu se uključiti i napitci na bazi mlijeka, ali pod strožim uvjetima.

Odabir proizvoda temelji se na njihovoj sezonalnosti, raznolikosti, dostupnosti, zdravstvenim aspektima i aspektima zaštite okoliša. Države EU-a, ako to žele, mogu promicati lokalne proizvode, proizvode s kratkim opskrbnim lancem, ekološke proizvode i proizvode iz programa kvalitete hrane. Odabrani proizvodi u načelu ne sadrže dodani šećer, sol, mast i sladila ili umjetne arome. Tijela nadležna za zdravlje i prehranu u državama EU-a mogu iznimno dopustiti ograničene količine dodane soli, masti i, kada je riječ o mliječnima proizvodima, šećera.

Cilj je približiti poljoprivredu djeci

Programom se podupiru i obrazovne mjere, što može obuhvaćati poduku, ali i financiranje posjeta poljoprivrednim gospodarstvima, školskih vrtova, radionica kušanja i kuhanja, tematskih dana i igara.

Njihov je cilj ponovno približiti poljoprivredu djeci i podučiti ih o zdravim prehrambenim navikama. Mogu se obuhvatiti i pitanja kao što su lokalni prehrambeni lanci, ekološki uzgoj, održiva proizvodnja ili rasipanje hrane. U obrazovne aktivnosti mogu biti uključeni i nastavnici i roditelji, koji su djeci uzor kada je riječ o zdravim prehrambenim navikama i načinu života.

Financiranje je dostupno i za aktivnosti informiranja kako bi se postigla vidljivost programa te za aktivnosti praćenja i ocjenjivanja radi njegova pravilnog funkcioniranja. Informacije o sudjelovanju i pojedinosti o provedbi mogu se dobiti od nadležnih tijela u svakoj državi EU-a.

250 milijuna eura za svaku školsku godinu

Ukupni proračun EU-a za program u razdoblju od 2017. do 2023. iznosi 250 milijuna EUR za svaku školsku godinu, od čega je 150 milijuna EUR namijenjeno za voće i povrće, a 100 milijuna EUR za mlijeko. Taj se proračun dijeli među državama EU-a na temelju broja djece, razine regionalnog razvoja i, kada je riječ o mlijeku, načina na koji se proračun prethodno koristio.

Svaka država može na temelju prioriteta i potreba svoj dio proračuna EU-a za voće i povrće prenijeti na mlijeko ili obrnuto. Može zatražiti i samo dio svojeg proračuna ili više od svojeg dijela. Kako bi odgovorila na te zahtjeve, Europska komisija utvrđuje proračun EU-a po državi s pomoću godišnje provedbene odluke.

Države EU-a koje žele sudjelovati u programu izrađuju strategiju na nacionalnoj ili regionalnoj razini, koja obuhvaća razdoblje od šest godina. U tom dokumentu navode se ciljevi (npr. povećanje potrošnje voća i povrća na preporučenih pet porcija dnevno), korisnici (npr. djeca u osnovnim školama), proizvodi, obrazovne aktivnosti i načini provedbe programa.

Svaka država sudionica dužna je pratiti i ocjenjivati program. Izvješća o praćenju obuhvaćaju svaku školsku godinu. Izvješća o ocjeni obuhvaćaju pet školskih godina i bit će dostupna od 1. ožujka 2023. godine.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img