20/06/21

Prijatelji životinja pozivaju građane da mikročipiraju pse

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Udruga Prijatelji životinja pozvala je u utorak građane i lokalne zajednice da ispune zakonske obveze i mikročipiraju svoje pse jer je Zakonom o zaštiti životinja propisano da se do 30. lipnja treba provesti potpuna kontrola mikročipiranja pasa, upozorivši pritom da mikročipiranje stoji 80 kuna, a kazna 6000 kuna.

Aktivisti udruge Prijatelji životinjadonijeli su na Trg bana Jelačića veliku uplatnicu poručivši kako se bolje držati zakona nego plaćati visoke kazne. Pozvali su građane da ne čekaju dolazak kontrole i riskiraju visoku kaznu, već da odvedu svojega psa veterinaru i mikročipiraju ga.

– Nekoliko metara velika uplatnica ispunjena je iznosom moguće kazne i drugim podacima koji jasno ukazuju na nužnu odgovornost i poštovanje zakonskih odredbi. Zakonska obaveza mikročipiranja postoji od 2004. godine, otkad savjesni skrbnici pasa i brojne udruge upozoravaju na nužnost provedbe odredbe kako bi se spriječilo napuštanje i patnja životinja, te umanjili troškovi njihova zbrinjavanja. – kažu aktivisti.

Zakonom o zaštiti životinja propisano je da do 30. lipnja svi gradovi i općine trebaju provesti potpunu kontrolu mikročipiranja pasa.

– Kako se bliži vrijeme ljetnih godišnjih odmora, a u Hrvatskoj, nažalost, postoji primitivan trend povećanog napuštanja kućnih ljubimaca, 30. lipnja je prikladan datum za provedbu kontrole mikročipiranja pasa. Izgubljen ili napušten mikročipirani pas može se brzo i lako vratiti skrbniku, bez izdvajanja troškova za njegovo zbrinjavanje i udomljavanje. – ističu aktivisti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img