Foto: Pixabay

Google je nedavno objavio prvu testnu verziju nadolazećeg Androida Qnamijenjenu programerima koja, koliko trenutno znamo, donosi poboljšanja vezana uz privatnost, kao i podršku za savitljive telefone. Više informacija o novoj verziji i opcijama koje donosi trebali bi saznati za dva mjeseca na Googleovoj I/O konferenciji koja se održava krajem svibnja.

Dok Google priprema Android Q, veliki broj korisnika Androida nema niti posljednju verziju (Android 9 Pie) instaliranu na svoje pametne telefone, a kada onda bude dostupna vlasnici tih telefona dobit će obavijest i moći će ih nadograditi odabirom posebnih opcija u postavkama samog uređaja. Način na koji sigurno ne možete nadograditi telefon na novu verziju Androida jest preuzimanjem posebnih aplikacija s Googlea Play.

Iako je velikom broju korisnika jasna procedura nadogradnje, dio ljudi koji nemaju toliko znanje vezano uz tehnologiju i Android, toga nije svjestan pa ako čuju ili pročitaju o novim verzija operativnog sustava s novim i zanimljivim opcijama, mogu ih potražiti putem trgovine aplikacija Google Play. Pretragom Googlea Play, zaista se mogu pronaći aplikacije koje navodno omogućuju nadogradnju operativnog sustava na posljednje verzije Androida, objavili su na stranici Android Police.

Neke od tih aplikacija dolaze s odličnim ocjenama zbog kojih bi pomislili da je riječ o pravim aplikacijama koje će zaista omogućiti nadogradnju OS-a, no ako pročitate recenzije vidjet ćete da je riječ o prevarantskim aplikacijama. Naime, prilikom njihovog pokretanja traži se davanjemaksimalne ocjene aplikaciji, nakon čega korisnici moraju pregledati oglase i određene videozapise prije nadogradnje. Tek nakon što pogledaju nekoliko oglasa, korisnici zaključe da je riječ o prijevari – na stranici Android Police kažu da je pregledavanje reklama najbolji mogući scenarij za korisnike jer bi u najgorem slučaju s takvim aplikacijama mogli na telefone preuzeti malware koji bi ih npr. mogao špijunirati, krasti informacija s njihovih telefona i slično.

Dakle, ne postoje aplikacije na Googleu Play koje će vam omogućiti preuzimanje novih verzija operativnog sustava – ako je nadogradnja dostupna za vaš telefon, potražite je pod opcijama postavke/nadogradnje, a ne na Googleu Play. (Zimo)