Procurila tajna anketa Kremlja: Trideset posto Rusa smatra da ‘neprijateljstva u Ukrajini treba zaustaviti što je prije moguće’

  0

  Informaciju o ovoj tajnoj anketi za Meduzu su potvrdila dva dužnosnika iz Kremlja koji su vidjeli rezultate. Istraživanje je značajno jer ga je proveo Sveruski centar za proučavanje javnog mnijenja VTsIOM koji je dio državnog aparata, a ne nezavisna agencija za istraživanje javnog mnijenja. Ali, ni državni anketari nisu mogli prešutjeti podatak da gotovo svaki treći Rus ne podupire rat Vladimira Putina u Ukrajini

  Prilično visokih 30 posto ispitanika koji su ruski državljani smatra da “neprijateljstva u Ukrajini treba zaustaviti što je prije moguće”. Drugih 13 posto nije znalo što odgovoriti, a 57 posto ispitanika smatra da rat treba nastaviti, rezultati su zatvorene ankete koju je proveo VTsIOM krajem lipnja 2022. po nalogu Predsjedničke administracije (AP) Ruske Federacije, a čijih se rezultata dokopao nezavisni portal Meduza, prenosi Jutarnji list.

  Kao središnje, ispitanicima je postavljeno pitanje: “Neki kažu da bi borbe u Ukrajini trebalo zaustaviti što je prije moguće. Drugi smatraju da se borbe sada ne bi trebale zaustaviti. Koje vam je gledište bliže: prvo ili drugo?

  “Prema rezultatima istog istraživanja, najveći je broj protivnika rata među mladima, a oni su potencijalni vojni obveznici, pa je i to možda razlog što predsjednik Vladimir Putin nije proglasio mobilizaciju, unatoč nedostatku ljudstva na ratištima.

  Naime, u dobnoj skupini od 18 do 24 godine 56 posto ih je za prekid rata, a samo 19 posto za nastavak, dok među Rusima u dobi od 25 do 34 godine njih 43 posto želi kraj rata, nasuprot 41 posto koji podržavaju nastavak neprijateljstava. Općenito, što su ispitanici stariji, to više podržavaju rat jer je među ispitanicima starijim od 60 godina njih 72 posto bilo za nastavak invazije.

  Antiratno raspoloženje je najizraženije (ali ipak nije dominantno) u dva najveća ruska grada – Moskvi i Sankt Peterburgu – u kojima, sudeći prema podacima zatvorene ankete, oko 40 posto ispitanika želi prekid neprijateljstava, a njih 48 posto je za njihov nastavak.

  Najviše (62 posto) pristalica nastavka borbi je u drugim ruskim gradovima s više od milijun stanovnika. Također, na zahtjev Kremlja, VTsIOM je proučavao ovisnost potpore za nastavak rata vezane uz korištenje medija. Pokazalo se da je među “aktivnim korisnicima interneta” 47 posto ispitanika za prekid neprijateljstava, a 35 posto ih je za nastavak.

  Ali, među televizijskom publikom samo 22 posto ih podupire prekid vojnog sukoba, a 68 posto tih ispitanika je za njegov nastavak.VTsIOM nije objavio ove podatke. Međutim, na stranicama centra mogu se pronaći samo rezultati lipanjske ankete o tome podržavaju li Rusi “specijalnu operaciju”, prema kojima 72 posto ispitanika “radije podržava” rat, a 17 posto ga “radije ne podržava”.

  Ivica R.