Prodaje se trgovački lanac Tommy? Kao najizgledniji kupac figurira britanski fond

0
Foto: Slobodna Dalmacija

Tommy danas ima oko 3,6 milijardi kuna godišnjeg prihoda, 4700 zaposlenih i 250.000 kupaca dnevno, a njegova EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi više od 250 milijuna kuna godišnje

Trgovački lanac Tommy nalazi se pred potencijalnim preuzimanjem, doznaje tportal, a prema neslužbenim informacijama potvrđenim iz više izvora, kao najizgledniji kupac figurira britanski fond CVC Capital Partners čiji portfelj uključuje 73 kompanije diljem svijeta, a procjenjuje se na preko 75 milijardi dolara.

Tommy, po prihodima 19. kompanija u Hrvatskoj i šesti najveći trgovac u zemlji, danas ima oko 3,6 milijardi kuna godišnjeg prihoda, 4700 zaposlenih i 250.000 kupaca dnevno, a njegova EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi više od 250 milijuna kuna godišnje.

Prilikom preuzimanja u trgovačkoj branši uobičajeno je pomnožiti EBITDA koeficijentom od šest do 12 i tako doći do kupoprodajne cijene, no ona ovisi i o brojnim drugim faktorima. Tportal je od ove kompanije zatražio odgovor na pitanje u kojoj je fazi proces eventualnog pronalaska kupca, a odgovoreno je da su svjesni interesa javnosti, no u ovom trenutku ništa ne mogu potvrditi niti imaju potrebu bilo što komentirati.

Tvrtka u vlasništvu poduzetnika Tomislava Mamića dosad se razvijala snažno i stabilno. U svom portfelju ima i pekarsko-slastičarsku kuću Bobis i mesnu industriju Petason, a posljednjih godina krenula je i u investicije u turističkom sektoru.

Nejasno je namjerava li u potencijalnoj transakciji Mamić prodati i više stotina poslovnih prostora, koje njegova tvrtka ima u vlasništvu, ili ih ipak ostaviti sebi uz neku vrstu dogovora o dugoročnom najmu.

Mamić je, inače, trenutno jedan od najvećih dalmatinskih i hrvatskih poduzetnika, a posljednjih se godina postupno povlačio iz upravljačkih i nadzornih struktura svojih tvrtki, u kojima je njegovo mjesto zauzimao sin Zoran

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here