HomeVijestiOstaloProgram potpore pčelarima vrijedan tri milijuna kuna u javnom savjetovanju

Program potpore pčelarima vrijedan tri milijuna kuna u javnom savjetovanju

Program potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala, s ciljem smanjenja gubitaka pčelinjih zajednica uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama, upućen je u javno savjetovanje. Za njegovu provedbu, navode iz Ministarstva poljoprivrede, osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu u iznosu od tri milijuna kuna.    

Nepovoljne meteorološke prilike, pojašnjavaju, uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske.

“Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto”, kažu iz Ministarstva. 

  • Javno savjetovanje možete pogledati ovdje

Putem Programa sufinancirat će se realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine.

Njegovom provedbom izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti ovih vrijednih kukaca na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti, zaključuju u priopćenju. 

Foto: Dugopolje org

I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
RELATED ARTICLES

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Najnovije vijesti

nedavni komentari

google-site-verification: googled91673871e42f616.html google-site-verification=rGL3Tah1KoycISfVRpeaJyo9nIt6Cl3KPIaQunRBbqQ