Proizvodnja sadnog materijala – po proljetnoj sjetvi se žetva poznaje

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Želiš proizvesti kvalitetno povrće? Znaš da je kvalitetna sadnica već pola obavljenog posla? Posjeduješ sve neophodne resurse? Želiš uspjeti? Klimatski uvjeti ti zaista “idu na ruku” i pravo je vrijeme da počneš s proizvodnjom vlastitog sadnog materijala.

Prve ovogodišnje intenzivnije sunčeve zrake nagovještavaju vrlo uspješnu i rodnu godinu. Povoljni klimatski uvjeti su ispunili osnovne preduvjete za započinjanjem proizvodnje sadnog materijala, pogotovo kada se radi o plasteničkoj proizvodnji bez grijanja. Da bi proizvodnja rezultirala uspjehom u konačnici, vrlo je važno pored ustaljenog načina proizvodnje ispuniti nekoliko uvjeta koji dodatno mogu unaprijediti proizvodnju, a koje donosimo u nastavku.

Priprema je već pola obavljenog posla

Da bi proizvodnja sadnica rezultirala sadnim materijalom visoke kvalitete i velikih rodnih potencijala prvi korak je nabaviti potrebne inpute. Tom prilikom potrebno je birati proizvođače s reputacijom i koristiti provjerene marke.

Osnovni input za proizvodnju je sjeme koje predstavlja osnovni pogonski motor za proizvodnju sadnica. Sjeme visoke kvalitete odlikuje vrlo malo ili nimalo prisustvo nečistoća, velika klijavost (≥95%) i energija klijanja, ali i rodnost određene sorte. Pri tome je vrlo važno obratiti pažnju na uniformnost i tržišnost određenog sortimenta jer samo onaj proizvod koji ima svoga kupca može rezultirati određenom dobiti. Nadalje, vrlo bitno je koristiti hibridna sjemena prve reprodukcije. Ista će omogućiti visoke prinose, ali i dati garanciju na rezistentnost određenih bolesti i štetnika.

Budući da je zemljište osnovni medij proizvodnje potrebno je pomno odabrati najadekvatnije po svome fizičko-kemijskom sastavu. Kao sjetveni medij koristi se supstrat koji predstavlja mikrobakterijske i fizički očišćene smjese, a sastoje se od jedne ili više komponenti. Njihov fizički sastav trebaju odlikovati čestice sitnije granulacije (0-6 mm) prilikom sjetve dok se u fazi pikiranja i kasnijoj fazi porasta mogu koristiti i smjese krupnije granulacije. Pored toga, vrlo bitno je da zemljišne smjese budu odgovarajuće pH vrijednosti (5,5-7 ph) što će jamčiti sveobuhvatan razvoj biljke i omogućiti djelovanje svih hranjivih elemenata. Nadalje, potrebno je obratiti pažnju na kemijski sastav supstratne smjese koja mora sadržavati određene količine hranjivih elemenata.

Repromaterijal za proizvodnju će se upotpuniti izborom adekvatnih kontejnera za sadnju. Kupovina kontejnera za sadnju planira se prema načinu proizvodnje i robusnosti presadnica. Manji kontejneri osigurat će bolje zagrijavanje sadnog materijala što u konačnici rezultira bržim nicanjem. Dok s druge strane veći promjeri otvora kontejnera omogućavaju ravnomjerniji i intenzivniji razvoj korijenovog sustava .

Neka proizvodnja počne

Adekvatnoj sjetvi prethodi i odgovarajuća priprema sjetvenog repromaterijala. Potrebno je dodatno homogenizirati supstratnu smjesu i istu dobro zaliti vodom. Aktivan prodor vode do najdubljih dijelova supstrata će se omogućiti samo ako je supstratna smjesa prethodno etažno složena u kontejner odnosno utrljana, a ne sabijena. U pripremljenu sjetvenu smjesu unosi se sjeme koje se nakon toga prekrije s tankim slojem supstrata (najbolje perlita i vermikulita). Kontakti između supstrata i sjemena ostvaruje se blagim pritiskom na vrh kontejnera. Nakon sjetve potrebno je obaviti preventivnu zaštitu kemijskim sredstvima. Najčešće korištena sredstva su ona na bazi Al-fosetila koja će inhibirati razvoj gljivičnih oboljenja i polijeganje u kasnijim fazama proizvodnje rasada.

Sjeme niče pod utjecajem hranjivih tvari i toplinske energije. Hranjive tvari najbolje će se osigurati adekvatnim izborom vodotopivih gnojiva dok će se toplinska energija akumulirati iz različitih toplotnih izvora. Vrlo važno je da ona u početku bude nešto veća dok se nakon nicanja može smanjiti za par stupnjeva. Nicanje bilja je prvi indikator da ste na dobrom putu. Kontinuitet porasta podzemnog dijela biljke održava se neposrednom izlaganju biljke svjetlosnom izvoru koji u određenoj mjeri inhibira rast biljke u visinu, a potiče razvoj korijena.

Pikiranjem presadnica do robusnije biljke

Pojava prva dva prava lista kod biljke ozbiljan je alarm da je njenom podzemnom dijelu u velikoj mjeri tijesno u supstratu. Takve biljke potrebno je prepikirati na način da se iz manjih posuda premjeste u veće i tako neometano nastave s porastom. Tom prilikom dozvoljeno je korištenje supstratne smjese nešto veće granulacije (do 20 mm) jer je opasnost od poniranja sjemena uveliko prošla. Supstratnu smjesu prethodno je potrebno zaliti i nakon toga prebaciti u veću posudu. Posudu dopuniti ostatkom supstrata, a nakon toga izvršiti i drugu preventivnu zaštitu protiv polijeganja presadnica.

Naredni period proizvodnje obilježit će upotreba hranjivih tvari u obliku vodotopivih gnojiva s jedne strane, dok s druge strane aplikacijom zaštitnih sredstava (insekticida i fungicida) smanjit će se mogućnost razvoja patogenih oboljenja. Neposredno prije sadnje potrebno je obaviti fazu “kaljenja” presadnica na način da se sadnice iznesu na mjesto gdje će se saditi kako bi se adaptirale na klimatske uvjete, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img