13 C
Split

Propovijed: 16. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

U evanđelju ove nedjelje nekoliko je važnih poruka. Nisu izrečene, nego ih treba otkriti. Prva je o ulozi žene u društvu, o poštovanju žene i ravnopravnosti s muškarcem, o jednakom dostojanstvu osoba… Neka žena primila je Isusa u kuću (znamo da su to bile Marta i Marija, Lazarove sestre)… K tomu, Marija je sjela do nogu učiteljevih i slušala Isusov govor. I jedno i drugo u to židovsko i grčko vrijeme bilo je dopušteno samo muškarcima: žena nije mogla primiti nekoga u goste, niti su žene ručale s muškarcima, pa ni iz svoje obitelji; u hramu su žene imale mjesto vani kod ulaza, a nisu sudjelovale ni u kakvoj pouci ili razgovoru o Bibliji.

Isus želi promijeniti ta pogrešna shvaćanja i pokazati ispravan stav prema ženama… pa rado razgovara s njima (počevši od poganke iz Samarije na zdencu), tumači im poruku Evanđelja, mnoge je ozdravio, ženama se objavljuje nakon uskrsnuća… želi reći da je vjera sastavni dio cjelovita života i ljudske svakodnevice. Evanđelje – Radosna vijest Božje ljubavi prema svakoj osobi – treba biti svjetlo i snaga u središtu svakoga srca.

Marta (što u prijevodu znači – domaćica) i sama misli da je Mariji mjesto u kuhinji, a ne među učenicima… no Isus to ne prihvaća, nego je nježno prekorava: Marta, za mnoge se stvari brigaš, Marija je izabrala bolji dio… kao da želi poručiti njoj i svima nama: Najprije osobe, a onda stvari…

Gledam vas često kako ste marljivi i vrijedni po njivama, u radionicama, u trgovini… kao Marta, a gledam vas sada kako pobožno sjedite i slušate Riječ Božju. Ne znam što je važnije, Isus kaže upravo ovo sjediti, slušati, razgovarati, učiti, izmijeniti iskustva i podijeliti osjećaje…

Tako je Marija osjetila i shvatila važnost slušanja i učenja Istine, da bi započela pravi život radosti i mira. Jedan duhovnik je poručio svojim studentima: Ako ne uspijete pomiriti i objediniti ovo sveučilišno znanje i svoju vjeru, vaš kršćanski život neće dugo trajati!

Tako je i sa svima nama: Možemo se poput Marte potpuno posvetiti dnevnim aktivnostima, svim svojim sposobnostima i čitavim srcem, ali ako se ne potrudimo oko traženja, slušanja i učenja Istine, ubrzo ćemo zanemariti onoga Krista o kojem smo učili iz Katekizma, jer ga nismo prihvatili kao svjetlo i snagu koja nas vodi kroz sve izazove i oluje života.

Isus je pohvalio Mariju jer se ona zna povremeno odmaknuti od stvari i obveza kako bi se posvetila svojoj duhovnoj izgradnji i susretu s osobama… Mnogo je žena koje rade svaki dan, a neke i svake nedjelje. S vremenom postane normalno da je život samo rad i briga oko stvari. Marijin primjer u ovom je vremenu krik za slobodu žene… da ne postane rob, da ne izgubi bogatstvo srca i duše. Imati vremena za obitelj, ne samo za kuhanje i peglanje, nego i za razgovor, druženje i molitvu s mužem, djecom i rodbinom… kao i nedjeljni duhovni susret sa svojim Bogom, kako bi ispunila dušu bogatstvom koje treba dijeliti kao žena, supruga i majka. To je mir, blagost, strpljivost, dobrota… što sveto Pismo naziva plodovima života po Duhu.

Danas je govor o gostoprimstvu… Mnogim osobama dopuštamo da prođu kroz naš život i ostave traga. Isus trajno kuca na vrata našeg srca. Nikad ga ne možemo potpuno upoznati, jer je Bog mnogo veći od naše mogućnosti shvaćanja. Dovoljno je samo da mu se otvorimo, da iskreno slušamo njegovu riječ… i da se s ljubavlju trudimo oko drugih kao što se Bog ljubavlju i milosrđem trudi oko nas.

Marija je izabrala bolji dio – znači da je započela pravi put koji vodi do Božjeg srca. Otac naš nebeski ne traži sluge, nego prijatelje… ne traži ljude koji će nešto činiti za njega, nego osobe koje Bogu dopuštaju da on učini nešto lijepo u njihovu srcu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Dragovoljci u vrijeme korone umiru od tumora, a Ministarstvo branitelja i dalje pere ruke kao Poncije Pilat

Kninski branitelj Tomilsav Čolak nedavno je poslao  priopćenje nakon što je na području Šibensko-kninske županije preminuo još jedan dragovoljac...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img