19/06/21

Propovijed: 34. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Blagdan je Krista kralja. Čime on kraljuje? Čitavim svemirom, za koji vjerujemo da je jednom stvoren i da još uvijek nastaje. To nam i znanost potvrđuje kako je sav kozmos nastao u vremenu i da ima svoj rok trajanja. Ako ne vjerujemo da je svemir djelo Božje, nego plod nekakvog slučaja, odbijamo prvu istinu naše vjere: Vjerujem u Boga Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje.

Svoje Kraljevstvo Isus naviješta kroz čitavo evanđelje, a ono se uvijek odnosi samo na djela ljubavi i na njegovu žrtvu križa. Krist ne nameće sebe niti dokazuje tko je on. Uvijek su mu na prvom mjestu djela milosrdne ljubavi, pravednosti i mira… koji su plod srca čovjekova. To se Božje kraljevstvo najbolje očituje kad Krist uskršava mrtve, liječi bolesne od gube, sli­jepca od rođenja, sakate i hrome… i u svemu što čini za siromašne i odbačene. Njegovo se kraljevstvo ostvaruje u služenju i velikodušnom darivanju samog sebe, sve do smrti na križu za otkup naših grijeha. Možemo reći da je naše srce prijestolje Kraljevstva Božjega.

Današnje evanđelje postavlja Isusa, Božjeg sina, pred jednoga zemaljskog kralja, Pilata, svje­­tovnoga i vojnog poglavara u Izraelu koji ima vlast narediti da se čovjeku oduzme život. A Isus ima samo onu majčinsku i stvoriteljsku moć darivati život, u punini. Tko je od njih dvo­jice slobodniji, tko je više čovjek? Pilat, okružen svojim legijama i zarobljen svojim stra­­hovima ili Isus oboružan jedino istinom koja oslobađa? Ne boji se niti zastrašuje dru­­ge ljude, nego ih oslobađa od straha i naučava da se podlažemo samo onomu što ljubimo.

Ta Isusova hrabrost oduševljava, onaj njegov unutarnji stav, nikad bojažljiv ili sluganski, pa ni pred Pilatom. On uvijek ostaje svoj, sve do kraja, slobodan jer je istinit.

Dakle, ti si kralj? Pilat se propituje o njemu. Isus ga poučava: Da, kralj sam, ali moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta… Ja sam se zato rodio i došao na ovaj svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine sluša moj glas.

Primjećujemo da u čitavom razgovoru Pilat samo postavlja pitanja. Nikad ne propituje sebe i svoje stavove, nego samo ispituje drugoga. Čak i ne sluša odgovore jer već ima spremne sudove o sugovorniku. Služba je Isusova poslanja u snazi služenja istini. Svi smo slobodni vjerovati ili ne. Bog se nikad ne nameće silom.

Ako Isus kaže da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, zašto nas je u Očenašu naučio da od Boga molimo: Dođi Kraljevstvo tvoje… dođi u naša srca, u naše obitelji, u naše kuće i na ulice… Ljudska moć često se dokazuje nasiljem, a to je nespojivo s kraljevstvom Božjim. Zato Isus zapovijeda Petru: Djeni mač svoj u korice… jer bi takvim ponašanjem uvijek bio u pravu onaj tko je jači, tko je nasilan i okrutan, tko ima više oružja.

Božje kraljevstvo po Isusu ulazi u našu povijest, ne da je zaposjedne nego da je mijenja snagom istine, pravde i milosrđa. Isus ne žrtvuje druge, nego za žrtvu prinosi samoga sebe.

Izgleda da Pilat to ne može shvatiti. Ipak, uzima Isusovu riječ i stavlja je na križ kao naslov kazne. Htio mu se narugati, ali su te njegove proročanske riječi i danas po svim našim crkvama: Isus Nazarećanin kralj židovski. Kralj raširenih ruku za čitav svijet i za svakog pojedinog od nas, kralj koji nam se čitav daruje i ne uzima ništa osim naših grijeha, naših strahova i našeg robovanja ovomu svijetu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Obljetnice: Na Crnom potoku u okolici Našica partizani su okrutno ubili oko 1600 Hrvata

U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Našica danas je na Spomen – području Crni potok tradicionalno održana komemoracija kojim...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img