Propovijed: Pedesetnica -Duhovi

0

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Započelo je vrijeme Crkve. To je vrijeme naše odgovornosti da u svijetu svjedočimo ono što nas je Isus naučio. Hoditi putem evanđelja i drugima donositi Radosnu vijest. Teška je ta zadaća jer smo mi samo ljudi, a Isus je ipak Sin Božji. Trebamo pomoć, treba nam snaga Duha Božjega da nam ražari srca i prosvijetli korake. Zato ga nazočni vide kao užarene jezike koji svijetle i griju. Osjećaju ga kao snagu vjetra koji gura naprijed i daje snagu na putu dobra. Na nama je da razvijemo jedra i usmjerimo svoju barku na ovom moru života.

Tako su ustrašeni apostoli postali gorljivi navjestitelji križa i uskrsnuća, vjere u Boga i ljubavi prema svakom čovjeku. A ljudi, okupljeni na onom trgu… i diljem svijeta, ujedinjeni Duhom bolje se razumiju i lakše oproštaju. Baš ti darovi najpotrebniji su našim obiteljima i župama, Crkvi i društvu:Razumjeti, znači oprostiti!

Crkva je od Isusa dobila svoje poslanje u ovom svijetu: Bit ćete mi svjedoci! Tako smo svi mi krštenici, kao njezina djeca i članovi, pozvani biti apostoli nade i svjedoci ljubavi. To je naš poziv i naša misija, poslanje.

Sigurno je da se trudimo oko prijateljskih, obiteljskih, poslovnih i građanskih dužnosti. To možemo nazvati horizontalom svog postojanja. Nešto kao temelji buduće kuće. Ali već u temeljima moraju se nazirati i zidovi. Temelji su tu samo zato da nose horizontalu koja se uzdiže prema gore, prema nebu… i Bogu.

Ponekad i mi kršćani izgubimo iz vida to svoje duhovno poslanje, pa i ne znamo koji je smisao ove svakodnevne žurbe u koju smo uključeni. Radi se sve više, zarade nikad dosta, preduboke su praznine srca kad se hoće ispuniti samo zemaljskim stvarima. Evo nam Duha Svetoga i njegovih sedam darova. On je podrška poslanju Crkve, da nam pojasni istinu, da učvrsti naše odluke, da se naša ljubav ne ohladi…

U Svetom Pismu često se ponavlja Božji poziv: Ustani i kreni! Isus za sebe kaže: Ja sam put… Tako je i naš ljudski i vjernički život trajno putovanje. Potpuna je istina tamo naprijed, uvijek je otkrivamo pomalo, ljepota njezina cvjetanja nikad ne prestaje.

Duh Sveti čini da budemo slobodni i kreativni, ohrabruje nas da zaveslamo prema pučini života i Božje povijesti. Čovjek nije stvoren da samo čuva prošlost, nešto stečeno, stare navike… Naše je zvanje da otkrivamo nova mora života. Naša je zadaća da širimo jedra a Duh Sveti dat će nam snagu pogodna vjetra.