Propovijed: Ponoćka

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Božić – što je to za mene?

Da bi u ovom blagdanu naša radost bila iskrena i potpuna potrebno je upitati se: Što je za mene Božić? Najprije nam se nameću velike i svijetle stvari: jelka, ukrasi, svjetiljke… No, sada, kad smo čuli pripovijest evanđelista sv. Luke, predstavljajući sebi sve događaje i osobe božićnih jaslica, nameće nam se jasan odgovor: Sve nas je okupilo jedno Djetešce!

Duhovni pjesnik lijepo je to izrazio: Svako je dijete vidljivi znak Božje ljubavi! To vrijedi posebno za malenog Isusa. Sv. Ivan je napisao: Bog je tako ljubio svijet, da nam je darovao svoga jedinorođenog Sina. To znači da je rođeni Isus utjelovljena i vidljiva Božja ljubav prema čitavom svijetu i prema svakom čovjeku. Zato smo ovdje!

Svake godine na Božić slavimo Isusov rođendan. Velikim ličnostima, uglednim i zaslužnim osobama povijesti, slavimo samo jubilarne godišnjice: stotu ili pedesetu. Isusov nas rođendan okuplja u slavlju svake godine, kao i rođendan nekoga dragog člana obitelji. Isus nam znači više nego kakva povijesna osoba, važna ali daleka. On jest i trebao bi nam biti kao član obitelji, kog osjećamo blizim i bliskim, kome se obraćamo u tišini razmišljanja, u radostima i u bolima, s kim njegujemo odnose osobnog prijateljstva i povjerenja.

U ovoj božićnoj misi ne slavimo samo neki davni događaj, nego ga na duhovan način obnavljamo: Isus se u misi rađa na ovom oltaru i u našim srcima. Osobno smo veoma aktivno uključeni u otajstvo Božića To je tajna prijateljstva i darivanja: Božje ljubavi prema nama i našega srca Bogu.

Božić je slavlje drukčije od drugih jer nas, uz sve izvanjsko blještavilo, potiče na razmišljanje i zahvaljivanje, poneki nemir savjesti i stvaranje osobnih odluka da ćemo biti bolji. Da bi nas ovaj blagdan ispunio radošću, osjećamo da bi se trebali potruditi sve više živjeti i djelovati kao ljudi dobre volje.

Ovo je naš susret s Bogom, primit ćemo ga u naša srca i ponijeti ga u naše obitelji i u svoje živote. Možda osjetimo iskrenu potrebu da nešto mijenjamo, kako bismo iskreno i ponosno nosili i svjedočili kršćansko ime koje smo dobili po Isusu Kristu. On je mir naših srdaca, obitelji i društva.

Vjerujem da sada možemo sebi odgovoriti na pitanje: Što je za mene Božić:

Božić je Božja ljubav prema meni, koja je postala vidljiva u malom Isusu, koji se uvijek ponovno navraća da sa mnom obnovi osobno prijateljstvo i da me pozove na život dostojan djeteta Božjeg.
Božić je Sin Božji koji dolazi upaliti svjetlo nade, darovati pravi i puni smisao mom životu i postojanju svijeta.
Neka to doista budu naši osjećaji danas i uvijek!

Molimo Presvetu Mariju, svetohranište utjelovljene Riječi, i svetog Josipa, tihog svjedoka događaja spasenja, da u sebi osjetimo one osjećaje koji su njih prožimali dok su iščekivali da se Isus rodi, tako da i mi uzmognemo sveto proslaviti ovaj Božić, u radosti vjere i nošeni zauzetošću za iskrenim obraćenjem.

Svima sretan Božić!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img