Propovijed: Presveto Trojstvo

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Blagdan je Presvetog Trojstva. Mnogo je riječi napisano da bi nam netko pojasnio kako su tri božanske osobe različite, a opet samo jedan Bog. Sve izgleda komplicirano, a kad smo redovito na misi, slušamo evanđelje, molimo i razmišljamo, polako ulazimo u tu tajnu velike Božje ljubavi za nas. Uostalom, prijatelji se upoznaju tako da se često druže, razgovaraju, pomažu…

Neki se tuže da im je naporno moliti… ne znaju što reći Gospodinu. A dovoljno je tako malo, samo znak križa koji će dotaknuti naše misli, riječi i osjećaje … uz spomen Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Mali je to znak, ali je velika molitva i sva naša vjera. Zamislite… tri osobe, koje su Bog, pomažu mi, podržavaju, opraštaju, vode me putem dobra i prate kroz život.

Čovjek je stvoren na sliku Božju, a sam Bog je odnos osoba … ne izolirano jedno kao nekakav samac. Stoga čovjek jest i osjeća se napušten, izoliran, prazan, nepostojeći… ako osjećajima i životom nije povezan s drugima, s Bogom i vlastitim poslanjem u svijetu.

Bog je ljubav, zajedništvo, obitelj, dar, čežnja za drugima … srce koje gori za bližnjega, kojim je i nas prigrlio u našim slabostima. Svojim Duhom Svetim želi obogatiti naše postojanje i usavršavati odnose, poticati djelovanje i širiti prostore istinske slobode za radost življenja u svijetu i na slavu svog Stvoritelja.

Samo nam je Isus mogao otvoriti ove divne prostore Božjeg srca, a Duh Sveti uvijek nam daruje novu snagu da živimo ono božansko zajedništvo u ljubavi, zainteresirani za svijet i za dobro svoga bližnjega.

Naše vrijeme čezne za iskrenim dijalogom i skladnim životom, za autentičnom mirom, za shvaćanjem i prihvaćanjem drugoga … Presveto Trojstvo slika je i uzor savršenog sklada u komunikaciji i ljubavi… Ovaj blagdan je ne samo poruka i uzor skladne ljubavi, nego izvor zajedništva i dar Božje želje za svakog pojedinca i ljudsku obitelj – da svi budu jedno!

Kršteni smo u ime Presvetog Trojstva, a tim smo sakramentom i pozvani na izgradnju skladnog zajedništva u sebi i oko sebe. Samoća je čovjeku nepodnošljiva, jer smo stvoreni da rastemo i ostvarujemo se u odnosima sa svojim Bogom i s drugim osobama, u zajednici života. Stvoreni smo za radost i nadu, darivanje i suradnju.

Slaviti Presveto Trojstvo znači slaviti Božju ljubav za nas. On nas je stvorio i nikad nas ne napušta. Bog Otac nam je dao život, a Isus nam je darovao sebe da nas trajno uči što je lijepo i dobro za naš život u zajedništvu s Bogom i bližnjima. Svojim Duhom pomaže da ispravno shvatimo svoj životni poziv i da mu trajno odgovaramo s ljubavlju.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img