13 C
Split

Prosvjed prosvjetara: Ako treba štrajkat će i cijelu školsku godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola, koji štrajkaju već dva tjedna tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova, okupilo se u srijedu kod HNK u Zagrebu, odakle su “oboružani” zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg. Ondje su najavili gdje će sutra biti održan štrajk.

Po dolasku na Markov trg okupljenima se obratio Branimir Mihalinec.

“Danas premijeru šaljemo nekoliko poruka”, rekao je Mihalinec na Markovu trgu.

“Jedna od najvažnijih – premijeru, prestanite obmanjivati narod. Povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje plaća u sustavu obrazovanja”.

“Bit ćemo u štrajku toliko dugo dok se ne riješi zaostajanja naših plaća”, rekao je sindikalist.

Najavio je i da će sutra u štrajku biti Osječko-baranjska županija, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županija.

Članovi Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske nastupili su pjesmom na Markovu trgu uz pratnju harmonike kao sindikalni “band aid Škole za život”.

U srijedu bez nastave u četiri županije

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan, danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sindikalni čelnici tvrde da iz prosvjetnih redova dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješe problem zaostajanja njihovih plaća.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, tvrdeći da će se time ispraviti nepravda prema zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, čiji koeficijenti zaostaju za onima u drugim javnim službama.

“Ako Vlada ne popusti, mi imamo novi cirkularni plan za naredno razdoblje, koji će se proteći do kraja prvog polugodišta. To znači da i dalje ostaje cirkularni štrajk, u nekom drugom obliku, s nekim drugim razmjerima, ali u svakom slučaju niti jedan dan neće biti a da nije u prosvjedu ili u štrajku.”, kazao je Mihalinec za N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img