Provedeno veliko istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata

0
Foto: Pixabay

Već je poznato da su Hrvati poprilično visoko na ljestvici najdebljih u Europi. A što Hrvati vole jesti i koliko često jedu – zanimalo je Agenciju za hranu, pa je provela veliko istraživanje u cijeloj Hrvatskoj. Rezultati su vrlo zanimljivi.

Agenciju za hranu provela je veliko istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata te otkrila da ugljikohidrata jedemo mnogo više od preporučene doze, donosi dnevnik.hr.

Naime, čak 53 posto dnevnog unosa kalorija prosječne građanke bazirano je na ugljikohidratima. Kod muškarca je broj nešto manji: radi se o 49 posto, a smatra se da bi je ta brojka trebala iznositi 30 posto.

Je li loša prehrana rezultat loših ekonomskih okolnosti?

Prosječni Hrvat ručak najčešće započinje juhom. Kada je u pitanju meso, najčešće se radi o svinjetini uz krumpir i salatu. Hrvatice pak najčešće jedu piletinu, a prilozi su uglavnom krumpir ili tjestenina. Proteine Hrvati unose uglavnom preko mesa, a riba se jede rijetko.

“Ne trebamo jesti bakalar ili losos da bismo jeli zdravu ribu. Možemo jesti i srdele, naše autohtone ribe koje zapravo ne možemo naći nigdje u svijetu”, rekla je nutricionistica Diana Gluhak Spajić.

U zemlji gdje je svaki peti stanovnik izložen riziku od siromaštva gleda se svaka kuna. U Sindikatu kažu da troškovi života rastu, a primanja ne, zbog čega građani štede svaku kunu.

“Došlo je do poskupljenja stanovanja upravo na razini energije, stanovanja i komunalija, pa su se sredstva s hrane preselila na plaćanje tih troškova”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

“Trebali bismo jesti sezonsku hranu, ta je hrana jeftinija jer je na tržištu ima više”, rekla je Gluhak Spajić.

Oko trećine Hrvata ima prekomjernu težinu

Istraživanje je otkrilo i neke zanimljivosti.

“Žene mnogo češće konzumiraju čokoladu u odnosu na muškarce. Međutim, i jednima i drugima je na većoj učestalosti burek sa sirom”, otkrila je dr. sc. Darija Sokolić, voditeljica istraživanja.

Zabrinjava da više od 34 posto Hrvata ima prekomjernu težinu, a 12 posto ih je pretilo.

“Sve što šuška, što se nalazi u nekakvim vrećicama, bismo trebali izbaciti s jelovnika. Isto bismo trebali napraviti i s pekarskim proizvodima i svime što je prženo u dubokom ulju”, zaključila je Gluhak Spajić za dnevnik.hr.