PROVJERITE imate li kod kuće popularne riblje konzerve. Nemojte ih konzumirati

0
Foto; Facebook Sardina

Državni inspektorat izvijestio je o hitnom povlačenju popularnih ribljih konzervi s tržišta zbog mogućeg prisustva kristala koji prilikom konzumiranja mogu ozlijediti usnu šupljinu i ždrijelo.

“Obavještavaju se kupci da u konzervi Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“ 105 g, LOT L12/03/20 V4 postoji mogućnost pojave kristala struvita. Struviti nastaju spajanjem prirodnih sastojaka mesa riba i morskih plodova nakon što se isti steriliziraju u konzervi.

Ti prirodni sastojci su mineralni elementi (magnezij, amonijak, fosfat) koji se nakon obrade na visokim temperaturama spajaju na takav način da nastaju kristali struviti. Ovi kristali su potpuno bezopasni i nastaju tako što se određene prirodne komponente hrane previše koncentriraju na određenom mjestu, a zatim precipitiraju iz otopine u ovaj oblik kristala.

KUĆNE ZALIHE

Pojava kristala struvita u konzerviranoj ribi ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača s obzirom da se radi o mekanim i topivim kristalima u želučanoj kiselini. Međutim, ne isključuje se mogućnost mehaničkog oštećenja usne šupljine i gornjih probavnih organa.

Stoga molimo naše potrošače da provjere svoje kućne zalihe i da vrate proizvode Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“, 105 g, LOT L12/03/20 V4. Kupcima je dostupna e-mail adresa: info@sardina.hr”, priopćili su u srijedu iz tvrtke Sardina Postira.

Državni inspektorat RH naglasio je kako potencijalni rizik postoji kad je veličina kristala takva da zbog svog oblika i oštrih rubova uslijed žvakanja i gutanja mogu prouzročiti ozljede usne šupljine, posebno kod djece i starijih osoba.

“Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani,
osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane”, kažu danas u DIRH-u.

Ivica R.