Foto: Screenshot Jutarnji list

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u petak je tijekom sjednice Gradskog vijeća javnosti predstavio svoju novu savjetnicu za izradu registra gradske imovine Maju Đerek, a već se u subotu s njom pojavio na konferenciji “Veliki gradovi, oduzeti resursi”.Riječ je o skupu koji je dio inicijative stranke Centar da se velikim gradovima daju iste ingerencije i ovlasti kao što ih imaju županije, kako bi se zaista mogli razvijati i pružiti svojim građanima ono što od vlasti očekuju.

Već smo je prezentirali u Hrvatskoj, no sada je želimo pretvoriti u konkretne zakonske prijedloge. Kroz seriju konferencija, razgovarajući sa stručnjacima, tražimo najbolja moguća rješenja – objavio je Puljak na svom Facebooku najavljujući konferenciju.Jedan od govornika na konferenciji bio je izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Vedran Đulabić, ali i nova gradonačelnikova savjetnica Maja Đerek, javlja Slobodna Dalmacija.Diplomirana je pravnica, radila je na mjestu direktorice jednog od sektora u tvrtki Državne nekretnine sve do otkaza u rujnu 2020. U javnosti je najpoznatija po brojnim istupima s kojima je ukazivala na nepravilnosti u toj državnoj tvrtki i tako je postala jedna od poznatijih zviždačica.

Puljak je još u petak kazao kako do sada u Splitu nisu imenovali nijednog savjetnika pa će Đerek biti prva i jedina osoba s takvim angažmanom. Njezin rad u Banovini bit će vremenski ograničen, a koštat će Splićane oko 15 tisuća kuna bruto plus putni troškovi.

– Riječ je o stručnoj suradnji, za koju smo se odlučili kada smo shvatili da mi u Splitu imamo isti cilj i da se zalažemo za iste stvari kao i Maja Đerek. A to je uvođenje reda. Kada smo došli na vlast u Splitu, naslijedili smo brojne probleme pa tako i probleme i nered u stanju gradskih nekretnina. Plan nam je izraditi registar gradskih nekretnina, istražiti stanje i izraditi nove pravilnike, a ona je ekspert upravo za tu problematiku – obrazložio je gradonačelnik svoju odluku.

Ivica R.