Pupovac o popisu stanovništva u Vukovaru: ‘Važno je da je Penava zadovoljan’

  0
  Foto: Screenshot N1

  Potpredsjednica Vlade i SDSS-a Anja Šimpraga izjavila je novinarima da će se o rezultatima popisa stanovništva za 2021., koji je pokazao da je u Vukovaru pao broj Srba ispod jedne trećine, očitovati nakon što analiziraju sve podatke.

  Popis iz 2021. pokazao je da u Vukovaru ukupno živi 23.175 stanovnika, Hrvata je 14.605 ili 63,02 posto, a  Srba 6890 ili 29,73 posto.

  “Ako smo ispod 33 posto u gradu Vukovaru to bi značilo da nemamo pravo na dvojezičnost, ali kad bih ja bila gradonačelnica i postupala onako ljudski stečena prava ne bi branila”, rekla je Šimpraga novinarima na Regionalnom sajmu kulture razvojne suradnje u Petrinji. Dodala je da će prvo napraviti analizu i nakon toga će se javno očitovati ispred srpske zajednice.

  Naglasila je da ono što trebaju nastaviti jest da u kulturi dijaloga poštujemo nacionalne manjine i da ih integriramo u hrvatsko društvo ali bez asimilacije.

  Šimpraga je u prvoj reakciji nakon objave rezultata poručila da je odgovornost svih da osiguraju što bolje uvjete za sve, ne samo pripadnike srpske nego i drugih nacionalnih manjina i ustvrdila da Vlada kroz operativni program za nacionalne manjine Vlada to i radi.

  Pupovac: Važno da je Penava zadovoljan

  ‘Važno je da je gradonačelnik Penava nadzirao i da je zadovoljan’, kratko je za Jutarnji list komentirao čelnik SDSS-a Milorad Pupovac podatak iz popisa stanovništva prema kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto. Pupovac je kazao da rezultate popisa stanovništva neće komentirati dok ih ne analiziraju te da će se onda obratiti javnosti.

  U Vukovaru je prema rezultatima popisa stanovništva za 2021. broj Srba pao ispod 30 posto, što znači da njihova nacionalna manjina u tom gradu više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma.

  Popis iz 2021. pokazao je da u Vukovaru ukupno živi 23.175 stanovnika, među kojima je 14.605 Hrvata ili 63,02 posto i 6890 Srba ili 29,73 posto. Prema popisu iz 2011. u tom je gradu živjelo 15.881 Srba što je bilo 34,87 posto.