HDZ održava vodstvo, Platformu Možemo! razmatra više glasača nego SDP, a Most ima potencijal za rast među glasačima centra – ukazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 1.300 glasača Republike Hrvatske, prenosi N1.

Istraživanje promatra i maksimalni doseg stranaka, odnosno, ukupni broj glasača koji razmatraju glasati za pojedinu stranku.

HDZ je najjača stranka i s obzirom na doseg na izborima – mogući je izbor za 36% glasača. Razlika između rejtinga i dosega je 5,1% i ukazuje da je HDZ blizu maksimuma. Razmatra ih vrlo malo birača ostalih stranaka, najviše Domovinskog pokreta.

Možemo je po dosegu druga stranka s 27,1%, što je za 13,6% više nego njihov rejting. Dodatni potencijal čine uglavnom glasači SDP-a. Pozitivan trend potvrđuje interes birača koji su zamijetili rad platforme, iako ona nije bila prisutna na lokalnim izborima u njihovim sredinama.

Na trećem mjestu je SDP s 26,5%. Stranka privlači glasače manjih stranaka ljevice, starije i izrazito lijeve birače. Iako im je potencijal dodatnih 11%, ukupni postotak ne doseže rejtinge kojima su osvajali izbore. SDP razmatra manje glasača Možemo! nego obratno i trenutno se ne čini da SDP ima snagu zaustaviti odljev glasača prema platformi.

Most je po dosegu četvrta stranka (20,3%), sa zamjetnim potencijalom od 12,9%. Za poboljšanje rejtinga treba privući glasače centra koji je u najvećem postotku razmatraju, a u Mostu vidi opciju neovisnu o tradicionalnim lijevim i desnim politikama. Iz te su perspektive zanimljivi iskoraci stranke prema desnijem biračkom tijelu.

Domovinski pokret ima ukupni potencijal od 17,6%. Za dodatnih 9,2% morat će se boriti za naklonost krajnje desnih HDZ-ovih glasača.Stranke koje s obzirom na razmatranje glasača mogu prijeći izborni prag, kad bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, su: Fokus (5,4%), Radnička fronta (5,5%), Centar (6,7%) i HNS (5,6%).Cijelo istraživanje donosimo na OVOM LINKU.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 1.300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Anketiranje je provedeno od 28. lipnja do 5. srpnja, a mogućnost pogreške je +/- 2,72%

dp