13 C
Split

Radikalan zaokret: Ikea će posuđivati namještaj

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Švedski trgovac namještajem Ikea započinje s radikalnim zaokretom svog poslovanja koji se više neće temeljiti samo na prodaji namještaja, već i na njegovu posuđivanju.

Kako piše Financial Times, kompanija bi već ovoga mjeseca mogla započeti s pokusnim najmom namještaja, a za “pokusnog kunića” izabrano je švicarsko tržište. Ikea navodi kako će se mogućnost najma odnositi na različite vrste namještaja, ali će isprva nuditi isključivo uredski namještaj.

“Surađivat ćemo s partnerima kako bi ustvari mogli unajmiti namještaj. Kada vrijeme najma istekne, možete ga vratiti i unajmiti nešto drugo”, kaže za britanski poslovni medij Torbjorn Loof, izvršni direktor tvrtke Inter Ikea koja posjeduje Ikein brend.

Koncept najma ojačat će Ikeine napore u kružnoj ekonomiji jer će namještaj koji kupci vrate Ikea osvježiti te ga preprodati. Time će produžiti “životni vijek” određene vrste namještaja.

Nakon uredskog namještaja za poslovne kupce, Ikea smatra da bi najam kuhinja mogao biti sljedeća zanimljiva niša. Kako kaže Loof, kupci bi mogli shvatiti da je najam alternativni način financiranja kuhinjskog namještaja. Najam namještaja prvi je u nizu Ikeinih testiranja, a njihov krajnji cilj je uvođenje modela svojevrsne “pretplate” na namještaj. Pokusni najam namještaja dio je Ikeinih napora razvoja kružnog poslovnog modela koji se neće temeljiti samo na prodaji namještaja.

Naime, kompanija do 2030. namjerava smanjiti svoje emisije ugljičnog dioksida za 15 posto u apsolutnim iznosima, a to će rezultirati smanjenjem emisija za dvije trećine po pojedinačnom proizvodu. Ikea je već počela dizajnirati kauče na način da ih je kasnije jednostavno reciklirati. K tome, razmatra i pokretanje vlastitog poslovanja s rezervnim dijelovima kako bi kupci mogli popraviti namještaj koji se više ne proizvodi, piše Poslovni Dnevnik.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Povrat poreza stiže ranije nego inače, prve isplate sjedaju na račune već 10. svibnja

POVRAT POREZA ranije se isplaćivao u kolovozu, a lani je iznimno kao socijalna mjera pomaknuta na lipanj, dok ove...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img