Radovan Dobronić izabran za predsjednika Vrhovnog suda. Odmah se i oglasio i zahvalio Milanoviću na ukazanom povjerenju.

0
Foto; Snimka zaslona N1

Zastupnici oporbe sinoć su se okupili za govornicom te opstruirali početak rasprave o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a. Nino Raspudić (Most) počeo je na mikrofon na talijanskom jeziku izgovarati prvo pjevanje “Pakla”, a za govornicom su se nizali brojni govornici iz oporbe. Sjednica je prekinuta te se nastavila danas u 9.30 sati.

Sabor je danas velikom većinom imenovao Radovana Dobronića predsjednikom Vrhovnog suda. Za njegovo je imenovanje glasalo 120 zastupnika i zastupnica, dok je troje bilo “protiv”, prenosi Večernji list.

– Prisegu za predsjednika Vrhovnog suda sudac Radovan Dobronić položit će u ponedjeljak – kazao je potom predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Održano je i drugo čitanje konačnog prijedloga Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade RH i Savezne Republike Njemačke o privremenom boravku pripadnika oružanih snaga RH i Savezne Republike Njemačke na državnom području druge države.

– Dobri odnosi između RH i Njemačke u području obnove nastavak su suradnje i zajedničkih napora. Dosadašnja suradnja ostvarivala se službenim posjetama, razmjenama iskustava te u operacijama potpore miru i drugim aktivnostima u inozemstvu. Vlada RH na prijedlog Ministarstva pokrenula je sklapanje ovog sporazuma – kazao je Zdravko Jakob u ime predlagatelja, odnosne Vlade. – Posebno mi je zadovoljstvo biti danas ovdje kada naš glavni stožer obilježava 30. obljetnicu. Prije 30 godina smo formirani, a danas smo u stanju raditi međunarodne sporazume – kazao je. Za govornicu je u ime Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka stigao Vilim Matula.

– Iako su zemlje saveznice unutar NATO-a, ovim sporazume se dodatno uređuju bilateralni odnosi. Boravci oružanih snaga u drugim zemljama služit će u svrhu vježbi, humanitarne pomoći – naveo je Matula.

– Konkretni koraci inicirani su još 2016. kada je Vlada donijela odluku o pokretanju sporazuma. Ministarstvo je podnijelo dva izvješća o vođenim pregovorima. Sporazum je potpisan u lipnju 2021. – kazao je Franko Vidović u ime Kluba zastupnika Socijaldemokrata te naveo kako će sporazumom uspostaviti pravni okvir za obje strane, njime se određuju uvjeti ulaska, izlaska i boravka, pitanje kaznene nadležnosti i slično.

Arsen Bauk u ime Kluba zastupnika SDP-a idući je došao za govornicu.

– Kako je ono išlo u filmovima: ‘Bjež’te djeco, idu Nijemci’ – kazao je uvodno Bauk te naveo kako će Klub SDP-a podržati prijedlog zakona.

– Njemački vojnici u Hrvatskoj i hrvatski vojnici u Njemačkoj bit će zaštićeni. Razumijevajući okolnosti i sadržaj, dajemo podršku Vladi – ustvrdio je.

– Ne možemo razumjeti da se u Sabor na raspravu šalje već potpisani sporazum i da se ne može utjecati na sadržaj i na članke ovog sporazuma. To je neshvatljivo – kazala je Katarina Peović iz Kluba zastupnika HSS-a i RF-a.

– Sporazum je mogao biti bolji, ali nismo imali prilike. Servirala se gotova stvar jer možemo biti sretni da Nijemci s nama potpisuju sporazum – dodala je te navela se nikada ne bi trebalo dogoditi da se uzima strana velike europske zemlje na ovaj način.

– Treba uvijek ponoviti da smo mi članica NATO-a koja je ušla s obrazloženjem da će to biti jeftinije, da bi smo nedavno s kupnjom 12 aviona dosegli iznos od 2 posto BDP-a izdvajanja za obranu, što nije puno više. Dok ljudi gladuju, mi ćemo kupovati avione i doći do 2 posto BDP-a za obranu – tvrdi.

Navela je kako je sklopljen ugovor “sluganski”, no s njom se nije složio zastupnik Domagoj Hajduković koji je istaknuo kako hrvatske i njemačke oružane snage imaju već dobru suradnju.

– Ovaj sporazum će utjecati na razvijanje daljnje i dublje suradnje. Omogućit će da se dvije strane usavršavaju. Ovo je formaliziranje suradnje koja već postoji – ustvrdio je.

Spomenuo je osnivanje europske vojske, na što se nadovezala Anka Mrak Taritaš.

– Uvijek postoji druga strana medalje. Zanima me je li ta inicijativa samo na temelju pokazne vježbe. Koliko je to realno i ostvarivo – upitala je Mrak Taritaš Hajdukovića.

– EU vojska je još ideja u povojima, na stolu je, ne u visokoj fazi formalizacije. Postoje EU borbene skupine kao početak formalnije suradnje – odgovorio je Hajduković. Repliku je imala Katarina Peović.

– Moram reagirati, svi bi trebali obratiti pažnju na trenutak u Saboru kada su se Socijaldemokrati i Hrvatski suverenisti u nečemu dogovorili. Socijaldemokrati nemaju problema s nejasnom legislativnom odrednicom, a Suverenisti se odriču suverenosti s jednim člankom sporazuma. Hajduković je odgovorio kako ne smatra da dolazi do odricanja suverenosti, prenosi Večernji list.

Nakon što ga je Sabor izkazao za novog predsjednika Vrhovnog suda, oglasio se i sam Radovan Dobronić.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Povodom Odluke Hrvatskog sabora kojom mi je izglasano povjerenje za obavljanje funkcije predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske ovim putem želim zahvaliti predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Zoranu Milanoviću koji me predložio kao kandidata i Hrvatskom saboru koji mi je iskazao povjerenje za obnašanje ove najviše dužnosti u okviru sudbene vlasti.

Također zahvaljujem hrvatskoj javnosti koja mi je dala svoju podršku i povjerenje, bilo izravno ili putem medija.

Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova te isto takvu suradnju sa Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

Zahvaljujem medijima koji su pratili moj rad i postupak izbora te ih molim za još malo strpljenja dok ne sredim sve dojmove”, stoji u priopćenju, prenosi N1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here