Rakar: Neprihvatljivo je da se političar koji je priznao korupciju kandidira na istu funkciju

0

Budući da naša oporba u zadnjih godinu i pol praktički nije iznjedrila ni jedan kvalitetan politički prijedlog pa čak ni konstruktivnu kritiku onoga što HDZ radi, onda se ni HDZ ne mora osjećati osobito ugroženim. Dok SDP ne krene mudro dekonstruirati HDZ-ove politike, neće se ništa promijeniti u ovim odnosima, zaključio je politički analitičar Marko Rakar u HTV-ovoj emisiji “Studio 4”.

Jesmo li svjedoci novog debakla DORH-a i ostalih represivnih institucija u slučaju bivše ministrice Žalac? Nastavlja li se nesmiljeni sukob Banskih dvora i Pantovčaka, a povrh svega i očekivani izborni trijumf bivšeg uhićenika Matije Posavca, koji se nakon optužbe na izvanrednim izborima u svojoj županiji opet potvrdio kao župan.

– Jako mi je žao da je do toga uopće došlo, činjenica je da je gospodin Posavec pobijedio na ovim izborima s gotovo 80 posto glasova, u okolini s naravno vrlo mali izlaskom, ne bih se toliko ljutio na birače koji su ga izabrali koliko na njegove protivnike koji očigledno nisu pronašli dovoljno jake kandidate da se kandidiraju s jedne strane, ali i na gospodina Posavca koji nije prepoznao da ovo jednostavno nije trenutak da se ponovno kandidira. Meni je apsolutno neprihvatljivo da političar koji je optužen za korupciju, koji je korupciju i priznao, da se ponovno kandidira na istu onu funkciju na kojoj je tu korupciju i izvršio, to je situacija bez presedana, izjavio je Marko Rakar, politički analitičar.

Voditelj je podsjetio kako to nije izolirani slučaj i naveo Vinka Grgića, gradonačelnika Nove Gradiške, i zastupnika Željka Sabu kao primjere, s čime se politički analitičar Marko Rakar složio, ali je istaknuo neke razlike.

– S jednom osnovnom razlikom, gospodin Posavec je priznao mito i korupciju, a gospodin Grgić tvrdi da se to nije dogodilo. Sabo u Vukovaru je optužen i osuđen za stvari koje su se dogodile nakon izbora, dakle čovjek je u konačnici odslužio svoju kaznu i ponovno se kandidirao kasnije. To nije ista i usporediva situacija. Imamo aktivnog političara s aktivnim postupkom, iako znamo unaprijed i bilo bi čudno da ne bude proglašen krivim, koji se svejedno kandidira za poziciju. To je jedna razina političkog bezobrazluka koju zbilja nismo dugo vidjeli, naglašava Rakar.

HDZ bez obzira na sve afere bivših ministara i dalje uživa povjerenje građana, kada govorimo o anketama to je skoro 30 posto, i pokazuje da je HDZ gotovo neokrznut, negdje pokazuje čak i rast, iznio je voditelj.

– To je točno, no ja bih rekao da je elementarna funkcija oporbe da diktira tempo i kvalitetu političke diskusije u javnom prostoru, a budući da naša oporba u zadnjih godinu i pol praktički nije iznjedrila ni jedan kvalitetan politički prijedlog, pa čak ni konstruktivnu kritiku onoga što HDZ radi, onda se ni HDZ ne mora osjećati osobito ugroženim, zaključio je Marko Rakar.

– S jedne strane imamo SDP sa svim svojim problemima koje trenutno imaju, plus drugi blok koji se formira oko “Možemo!” koji su sad okupirani svime onime što su zatekli u gradu Zagrebu, jednostavno se ne stignu baviti nacionalnim pitanjima. Dok SDP ne krene mudro dekonstruirati HDZ-ove politike, neće se ništa promijeniti u ovim odnosima, dodao je Rakar.

O pobjedi Posavca

– Rekao bih da je iznenađenje njegova pobjeda, iznenađenje je da se on kandidirao. Naravno da on najbolje zna je li kriv ili nije. Ja sam prvi rekao da po njegovom shvaćanju sasvim sigurno to nije bila korupcija, ali kakav tretman u glavi dajete nekakvom djelu je jedno, a što zakon o tome kaže je nešto sasvim drugo. Primanje novca je protuzakonito jer je korupcija, i gotovo, rekao je Radimir Čačić, varaždinski župan i predsjednik Hrvatskih reformista.

– Kakav narod takva vlast. Parlamentarna demokracija je sustav koji je izmišljen zato da spriječi narod da dobije bolju vlast nego što zaslužuje, to nije moja definicija, je opće poznato.

Posavec nije mangup, on je zatečen u jednom djelu za koji on misli da nije korupcija, zakon će reći što misli, ako bude kriv onda je oštetio građane Međimurja za par stotina milijuna kuna koji su kroz gubitak tog vremena, projekte nisu povukli, a mogli su. Za to će snositi odgovornost pred građanima, dodao je Čačić.

Ivica R./Foto : screenshot HRT