Raspada li se HDZ u Slavoniji??

0
Foto: Screenshot/Facebook/Ilustracija

Dosadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Slavko Grgić izlazi iz stranke i kao nezavisni kandidat kandidirat će se za gradonačelnika Otoka.

Grgić je samo posljednji u nizu HDZ-ovaca koji su u toj županiji napustili stranku zbog neslaganja s odlukama vrha. U priopćenju koje je poslao medijima, Grgić piše kako se pridružuje Josipu Dabri, kandidatu za župana Vukovarsko-srijemske županije, koji je također početkom veljače istupio iz HDZ-a.

„Slušajući vlastita uvjerenja, vrijednosti i sve ono čime se vodim u životu i poslu, odlučio sam da je vrijeme za korjenite promjene. Motiv za dalje nisam mogao pronaći u okruženju u kojem ne mogu mijenjati stvari u smjeru općeg dobra i interesa i moja priča tu završava”, napisao je Grgić.

Podsjećamo da je  HDZ  u Vukovarsko srijemskoj županiji napustio i dosadašnji  zamjenik Župana Vukovarsko – srijemske županije iz redova HDZ-a Josip Dabro i  najavio  kandidaturu za Župana kao neovisni kandidat uz  potporu Domovinskog pokreta  Miroslava Škore i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

Jedan od jačih kapitalaca koji je kruno u samostalni pohod na fotelju gradonačelnika Županje  je Damir Juzbašić, čelnik Ravnateljstva za robne zalihe i donedavni, ali kratkotrajni, predsjednik HDZ-a Županje, jučer je kao nezavisni kandidat objavio svoj ulazak u utrku za gradonačelnika Županje. Bit će to vrhunac unutarstranačkih sukoba u županjskom HDZ-u koji traju već dulje vrijeme, a koji su kulminirali jesenas kada je Juzbašić na unutarstranačkim izborima pobijedio dotadašnjeg čelnika županjskog HDZ-a, aktualnoga gradonačelnika Davora Miličevića.

No, ubrzo se pokazalo da je Miličević izgubio samo jednu bitku, ali ne i rat, barem ne u HDZ-u. Naime, Juzbašić se na unutarstranačkim izborima svrstao u tabor dožupana Josipa Dabre, koji je unatoč protivljenju središnjice stranke želio ovladati HDZ-om Vukovarsko-srijemske županije, u čemu na kraju nije uspio.

U tom je nadmetanju, podsjetimo, pobijedio favorit središnjice, ministar obrane Mario Banožić. Uglavnom, nakon takvog raspleta Juzbašić je morao odustati od svojih gradonačelničkih aspiracija pod znakom HDZ-a, iako je računao da će kao predsjednik HDZ-a Županja biti i kandidat stranke za gradonačelnika.


Slijedom svih događanja   zadnjih godinu dana Vukovarsko-srijemska županija, koja je dosad bila bastion HDZ-a, nameće se kao potencijalna nagazna mina za ovu stranku, jer od  većih mjesta  u ovoj županiji HDZ  kontrolira još samo Vinkovce gdje vlada tankom većinom   uz podršku koalicijskih partnera, au svim imalo bitnijim mjestima  vladaju druge opcije ili na izborima  imaju jake kandidate koji mogu preuzeti  ovu županiju  kojom HDZ upravlja od kada postoje županije.


dp