Rasprava o referendumu Mosta: Selak napala Matu Palića, poručila mu da je paranoičan

0
Foto; Screenshot/Ilustracija

Na raspravi je Mato Palić, ustavni stručnjak, spomenuo kako su inicijatori, odnosno Most, otezali s predajom potpisa zbog čega se pojavila sumnja da su potpise skupljali nakon roka

Na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav govorilo se o dvije Mostove inicijative za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i “stožerokracije”, odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor.

Prvo je govorio Peđa Grbin koji je predložio da se za kontrolu potpisa zaduži neovisno tijelo koje predstavlja vlast i oporbu. Zatim je dodao da već sada donesu odluku da formiraju i dodatno tijelo koje će obaviti kontrolu nad time.

– Mi na ovim referendumima učimo, imali smo dugi period dok se nisu događali. Tek sad imamo porast i na onome što smo vidjeli dosad trebamo graditi bolju praksu – rekao je Grbin.

Božo Petrov je potom rekao da je potrebno da se što prije prebroje potpisi, kako bi se referendum mogao raspisati.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić je pozvala da se što prije regulira sustav za referendume, ali je dodala da se traži izmjena ustavnih zakona, a ne Ustav.

– Što se tiče ove današnje teme, meni se čini da bilo koje rješenje koje donesemo, moći će se naći i plusevi i minusi, ali to je zato jer imamo ovakvo zakonodavstvo. Podržavam prijedlog da se potpisi upute Državnom izbornom povjerenstvu – rekla je Barić.

Prijedlog oko DIP-a podržala je i Sandra Benčić i dodala je da je ta ideja dobra.

Na raspravi je Mato Palić, ustavni stručnjak, spomenuo kako su inicijatori, odnosno Most, otezali s predajom potpisa zbog čega se pojavila sumnja da su potpise skupljali nakon roka, zbog čega je reagirao Petrov.

– Ružno je što nam imputirate da smo odugovlačili s predajom potpisa jer smo ih skupljali nakon što je istekao rok. Mi smo 350.000 glasova prebrojali u deset dana, a vi tek raspravljate tko će ih prekontrolirati – rekao je Petrov.

Postoji opravdana sumnja da ovo neće biti provedeno na pravi način, rekao je Stjepo Bartulica.

Na Palića je reagirala Marija Selak Raspudić, te poručila da kada netko govori da su možda skupljali potpise nakon roka, da to može biti i znak paranoje. Šef odbora Dražen Bošnjaković ju je upozorio da ne može tako govoriti na sjednici.

Branko Bačić (HDZ) osvrnuo se na insinuacije o krađi potpisa na prethodnim referendumskih inicijativama. Podsjetio je da se o svemu oglasio Ustavni sud. 

– Ne mogu prihvatiti klevetu o krađi nečega što su institucije proglasile da nije krađa – izjavio je Bačić. Založio se da potpise provjeri Vlada, ali nema ništa protiv nadzora brojanja potpisa.

Odgovorio je i Petrovu oko brzine prebrojavanja.

– Vi možete pogriješiti oko prebrojavanja, ali država ne smije – poručio je Bačić.

Dražen Bošnjaković je na kraju uputio poziv Vladi da se provjeri broj i vjerodostojnost potpisa koje je prikupio Most, te da izvješće o provjeri dostavi Saboru.

Petrov nije bio zadovoljan što ipak DIP neće provjeravati potpise, pa je predložio da predstavnici referendumske inicijative budu uključeni kao promatrači prilikom prebrojavanja i to minimalno po dvoje iz svake inicijative. Branko Bačić je podsjetio da je i predložio da predstavnici inicijative budu promatrači.

Petrov je potom tražio da se cijeli proces završi u roku od 30 dana, no taj prijedlog nije prihvaćen, donosi 24 sata

Anita M