Foto: screenshot

Vlada je odlučila da Hrvatska kupuje 12 francuskih zrakoplova Rafale, deset jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura. “Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu”, kazao je premijer Andrej Plenković te zahvalio SAD-u, Izraelu i Švedskoj na njihovu trudu i kvalitetnim ponudama.

Prvih šest zrakoplova trebali bi se u Hrvatskoj pojaviti tijekom 2024., a preostalih šest iduće, 2025. Ta, 2024. je ključna godina za HRZ stoga što tada izlaze zadnji resursi  MiG-ova 21 i HRZ gubi svoju borbenu komponentu i mogućnost nadzora našeg neba.

Kupnjom novih zrakoplova HRZ ne samo zadržati borbenu komponentu, nego nabavom trenutno najboljeg višenamjenskog borbenog aviona Hrvatskoj osigurati najmoćnije sredstvo odvraćanja i obrane kojeg smo ikada imali. Ili kako je to kazao premijer Plenković da je to nabava koja će “promijeniti stratešku snagu zemlje”

Na odluku Vlade reagiralo je i veleposlanastvo SAD-a

Američka vlada podržala je javno hrvatski izbor najnovije generacije borbenih zrakoplova. Veleposlanstvo SAD-a na Twitteru je poručilo da će ovaj iskorak Hrvatske dodatno osnažiti već snažni NATO savez.

Otkad je Hrvatska postala neovisna država, američka pomoć Hrvatskoj dosegla je preko 6 milijardi kuna. Posvećeni smo kontinuiranom treningu jer jačamo zajedničku obranu kao NATO Saveznici. Od Afganistana do Kosova, američki i hrvatski vojnici služili su rame uz rame širom svijeta. Američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo stup je naših bilateralnih odnosa i trajat će i u generacijama koje dolaze – objavili su iz Veleposlanstva.

Ponudu Hrvatskoj a kupnju aviona predao je i SAD. Oni su nudili najmoderniju i novu varijantu američkog F-16 blok 70/72, no Hrvatska se ipak odlučila za francuske Rafale – donosi Maxportal