Doto: Screenshot

General Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, izvijestio je u utorak New York Times.

New York Times se poziva na američke dužnosnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni ter navodi da su dužnosnici “pokušavali saznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda”.

Jevgenij Prigožin
 je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih Wagnerovih boraca tijekom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata.

New York Times je izvijestio da su američki dužnosnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Pentagon bez komentara

Pentagon nije do sada odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kremlj i rusko ministarstvo obrane također nisu odgovorili na Reutersove upite.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali “general Armagedon”, u listopadu je postavljen na čelo operacija u Ukrajini ali je u siječnju ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

Prije pokretanja pobune, Prigožin je bjesnio i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspjeh kampanje i nedostatak podrške vojske za Wagnerove borce.

Surovikin je bio pozvao Wagnerovu skupinu da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo svoje borce na takozvani “marš za pravdu” prema Moskvi.