Sabor zaprimio 748.624 potpisa GI “67 je previše”

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Inicijativa ’67 je previše’ službeno je u četvrtak predala 748.624 prikupljena potpisa za raspisivanje referenduma o Zakonu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Nakon održanog sastanka s predstavnicima sindikata novinarima se prvo obratio predsjednik Sabora. “Zaključak je onakav kakav je morao biti. Predano je više od 748 tisuća potpisa. Vrši se primopredaja potpisa. U ime Hrvatskog sabora to vrši Povjerenstvo koje je imenovao Sabor. Hrvatski sabor će poslati Vladi zahtjev za raspisivanje referenduma, pa će potom Vlada provjeriti prikupljene potpise. Postoji mogućnost da Odbor za Ustav uputi pitanje Ustavnom sudu je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom”, kazao je Jandroković.

Na pitanje novinara o tome je li pokušao uvjeriti predstavnike sindikata na novi krug pregovora, rekao je kako su pregovori uvijek dobrodošli, ali da mu se čini iz razgovora s predstavnicima da to više nije mogućnost, ali i da ih nije pokušao uvjeriti nego je nastupao isključivo kao neutralna osoba odnosno kao predsjednik Sabora.

Ispred inicijative “67 jer previše” novinarima se obratila Mirela Bojić. “Danas ovdje ovom predajom zahtjeva mi kao inicijativa završili prvi korak našega posla. Službeno smo danas predali taj zahtjev predsjedniku Hrvatskog sabora. Od kraja prošle godine kada smo krenuli s našim molbama prema Vladi do sada kad smo došli do toga da smo morali prikupljati potpise. Poručili smo predsjedniku Sabora da kako god smo odgovorno i ozbiljno mi pristupili ovome, očekujemo od Sabora i svih drugih institucija što se tiče pregleda, kontrole i odluka koje se moraju donijeti očekujemo ozbiljnost i odgovornost.

To je jako veliki broj građana koji je dao svoj potpis kako bi se ovaj referendum dogodio. Mislimo da je vrijeme i da je ovo strašno dobra prilika Saboru da na ovom referendumu vrati građanima povjerenje u ovu instituciju”, istaknula je Bojić.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio je 12 čelnika sindikata koji su donijeli prikupljene potpise. Kako javlja naša reporterka Mila Moralić, primio ih je vrlo srdačno i istaknuo kako se ne sjeća da je ikad toliki broj potpisa prikupljen u jednom kampanji te im objasnio kakav je daljni razvoj događaja.

Nakon toga, novinari su zamoljeni da napuste dvoranu te se naknadno očekuju izjave predsjednika Sabora te predstavnika sindikata.

Predstavnici sindikata stigli su u Hrvatski sabor gdje će ih primiti predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Predstavnici Inicijative i sindikalni aktivisti okupili su se na Trgu Katarine Zrinske na Gornjem gradu odakle su u 10.30 sati, sa simboličnih 65 kutija, u kojima se nalaze potpisne knjižice, u organiziranoj povorci krenuli Ćirilometodskom ulicom, preko Trga sv. Marka do ulaza u Hrvatski sabor, piše N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bleiburg: HSP obilježio 75. obljetnicu tragedije

I ove godine unatoč svim otegotnim okolnostima HSP je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika na Bleiburškom...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img