Sad je i dokazano: Žene zvocanjem skraćuju muškarcima život

0
Foto: Pixabay

Istraživanje koje je sprovedeno u Danskoj obuhvatilo je 9.857 muškaraca i žena starosti od 36 do 52 godine, pokazalo je da postoji povišena stopa umiranja muškaraca u vezama ili brakovima u kojima postoje česti konflikti uzrokovani od strane žena.

Naime, njih 315 umrlo je od stresa za koji se pretpostavlja da je nastao zbog svađe s partnerom. Također, zbog nezadovoljavajućeg zajedničkog života istraživanje je pokazalo da je kod muškaraca srednjih godina povećan rizik od smrti čak tri puta.

“Muškarci, za razliku od žena, imaju manje osoba s kojima mogu dijeliti svoje brige. Povjerljive razgovore o privatnim temama vode tek s nekolicinom prijatelja ili članova obitelji, a ima i onih muškaraca koji nikada o tome ne razgovaraju. To je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među muškarcima”, rekla je doktorica Rike Lund iz Odjela za javno zdravstvo Sveučilišta u Kopenhagenu.

Ona kaže da je muškarcima partnerica često jedina osoba kojoj se povjeravaju. Međutim, kada ona postane glavni uzrok briga i nerviranja, muškarci postaju depresivni, a to može biti pogubno po njihovo zdravlje.

Također, kada su pod stresom, oni su skloni brzoj hrani, alkoholu, muči ih nesanica, a to sve narušava zdravlje. S druge strane, dansko istraživanje je pokazalo da se žene za razliku od muškaraca manje uznemiravaju kada im partner drži prodike i da njegovo zanovijetanje ne utječe negativno na zdravlje partnerice.