Šamar Srbiji: Europska komisija oštro regirala na odlikovanje Šešelja

0
Foto: SRS

“U Europi nema mjesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca”, navodi se u odgovoru Europske komisije povodom odličja kojeg je Srpska pravoslavna crkva dodijelila haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju, prenosi Glas Amerike.”Naš stav je jasan. Pokušaji prekrajanja povijesti su neprihvatljivi”, rekla je u pisanom odgovoru Glasu Amerike portparolka Europske komisije Ana Pisonero Hernandez.

“Vjerski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vodstvo u procesu nadilaženju teškog naslijeđa prošlosti i konstruktivno njeguju međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju, neophodne za stabilnost, mirnu budućnost i napredak”, navodi Pisonero.

Šešelj je otišao u Haški tribunal 2003. godine, po optužnici da je poticao zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.U optužnici je navedeno da je govorima i izjavama doprinio da se kod izvršitelja stvori odluka da počine zločine.Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, nasljednika Haškog tribunala, Šešelja je 2018. osudilo na 10 godina zatvora za poticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.