Foto; Screenshot HRT Nu2

Podrška koju je za nastavak vođenja stranke u kampanji koja slijedi za izbore 2024. dobio predsjednik SDP-a Peđa Grbin od Glavnog odbora SDP-a, sugerira da je to ujedno i podrška njemu osobno kao kandidatu za premijera. Na istoj sjednici, u subotu, odbačen je i prijedlog bjelovarskog člana Glavnog odbora Tihomira Jaića koji je predlagao da se kandidata za premijera bira na razini cijele stranke, od svih članova.

Jaić sada, nakon sjednice na kojoj je ostao bez podrške, tvrdi kako je vrh stranke, međutim, medijima poslao informaciju koja nije sasvim točna, jer se u zaključku Glavnog odbora nigdje izrijekom ne spominje da je Grbin kandidat za premijera. Ne odustaje od svoje teze da su to dva odvojena pitanja i tvrdi da s Iblera pokušavaju manipulirati javnošću, javlja Novi list.

– Jedino za što se glasalo bio je nastavak podrške vrhu stranke da odradi kampanju, odnosno da predsjednik Peđa Grbin stranku pripremi za izbore. Ali nigdje ne piše, niti se to dogodilo, da se glasalo o podršci Grbinu da bude kandidat SDP-a za premijera. A trebalo se glasati, ne samo zbog mog prijedloga, nego i zato jer Glavni odbor to i treba utvrditi, kaže Jaić. Apsurdno je, kaže, da predsjednik stranke predlaže kandidata za premijera – to jest sebe, a da to ne učini i Glavni odbor kao najvažnije stranačko tijelo.

– Moj je prijedlog Grbinu bio da raspiše savjetodavni referendum u stranci. Pritom, nitko ne smjenjuje Grbina kao šefa stranke, niti traži njegovu ostavku, on ima legitimitet i od članova ostvaren mandat predsjednika. No, znači li to i da se podrazumijeva da je onda on i kandidat za premijera?! Ne nužno, kaže Jaić, koji ističe da je stranka od trenutka kad ju je Grbin preuzeo već izgubila skoro 20 posto podrške u anketama, te je jasno da je on sada još samo »stečajni upravitelj« SDP-a.

Tihomir Jaić/ Screenshot N1

– Mislim da birači naše poruke ne razumiju, nešto se čini pogrešno, to je jasno po svim istraživanjima. Zašto Grbin želi biti grobar SDP-a, nije mi jasno. A kad su ankete u pitanju, sjetimo se da je tadašnji predsjednik Davor Bernardić u anketama stajao mnogo bolje nego je na kraju SDP prošao. Što ako je i sada to slučaj? Na 12 posto smo, a možda stojimo i mnogo gore, zato je pitanje što će se sa SDP-om dogoditi na predstojećim izborima ako Grbin bude kandidat za premijera, uporno se pita Jaić.

On zaključuje kako od predsjednika Grbina očekuje odgovore na ova svoja pitanja, jer svaki član Glavnog odbora ima pravo i obavezu propitivati vodi li se stranka na ispravan način.

S druge strane, Peđa Grbin je dobio podršku Glavnog odbora, nije bilo na subotnjoj sjednici značajnijih polemika, a jedina tema koja je otvorena jest pitanje treba li SDP ostati uz tzv. zip-sustav pri formiranju izbornih lista na način da barem 50 posto kandidata, i to redom, čine žene. Na tome inzistira Forum žena, i već je ugrađeno u stranačke dokumente, pa Forum žena inzistira da tako i ostane.