HomeVijestiSDP-ovci pljeskali fašistoidnoj izjavi bh. vijećnika: ‘U BiH nema hrvatskog jezika’

SDP-ovci pljeskali fašistoidnoj izjavi bh. vijećnika: ‘U BiH nema hrvatskog jezika’

HDZ Bosne i Hercegovine osudio je u petak incident u kojemu je u Bugojnu u središnjoj Bosni jedan bošnjački vijećnik poručio Hrvatima da idu u Hrvatsku ili da pričaju bosanskim jezikom.

Samostalni vijećnik Semedin Omerinović poručio je, na sjednici Općinskoga vijeća Bugojna, predsjedatelju Miroslavu Zeliću iz HDZ-a BiH da “ode u Hrvatsku”.

Omerinović je, nakon što je “poselamio” predsjedatelja Zelića, a ovaj mu uzvratio kako on njega blagoslivlja, rekao kako ne razumije jezik kojim Zelić govori i kako mu je potreban prevoditelj, nakon čega je jasno poručio kako je “bosanski jedini jezik kojim se”, po njemu, “može govoriti u Bugojnu” – donosi Maxportal

“Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, tamo pričaj hrvatski“, rekao je Omerinović. Istup ovoga neovisnog vijećnika navodno su pljeskom pozdravili i vijećnici iz reda SDP-a BiH.

Vijećnici SDA prešutjeli su negiranje ustavnog prava na korištenje hrvatskog jezika iako su s vijećnicima HDZ-a BiH, kojima je ono osporeno, formirali većinu u Vijeću. Jedini koji su reagirali bili su oni kojima su uvrede i prijetnje upućene – predsjedatelj OV-a Miroslav Zelić i predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović koja je zatražila više poštovanja jednih prema drugima te podsjetila na ustavna prava konstitutivnih naroda u BiH, među kojima je i pravo na jezik.

– Nitko meni ni bilo kojem drugom Hrvatu ne može osporiti korištenje jednog od Ustavom BiH zajamčenih prava, a to je pravo na jezik. Hrvatski je jedan od ravnopravnih jezika moje domovine koja se zove Bosna i Hercegovina, a ne Bosna – jasno je poručila Pavlović i potvrdila kako će najvjerojatnije o tom događaju izvijestiti i Povjerenstvo za etička pitanja, ali i druge organizacije, domaće i međunarodne. Nakon ovakva njezina izlaganja, predsjednici Kluba Hrvata pokušalo se osporiti i pravo govoriti u ime hrvatskoga naroda.

– Vi možete govoriti samo u ime stranke koju predstavljate, a to je HDZ, nikako u ime hrvatskog naroda – dobacivali su joj vijećnici jasno dajući do znanja kako oni BiH vide kao građansku državu jednog naroda.

– Ovo je država konstitutivnih naroda, a ne građanska, a Hrvati su jedan od triju konstitutivnih naroda koji bi trebali biti ravnopravni. Nitko mi nema pravo kazati kako sam ja manji domoljub od drugih. Ja sam, za razliku od mnogih, mogla otići, ali sam ostala živjeti u Bugojnu koji je i moj grad – poručila je Pavlović.

U petak je incident u Bugojnu regirao i HDZ Bosne i Hercegovine

–  Napadima u kojima su Hrvati pozvani da napuste svoju domovinu u kojoj stoljećima grade obitelji i cjelokupno društvo poslana je negativna poruka kojom se narušava suživot u Središnjoj Bosni i BiH”, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH. Dodaje se kako je hrvatskom narodu i njihovu jeziku kroz Ustav Bosne i Hercegovine zajamčen jednakopravni položaj u BiH.

Član Predsjedništva HDZ-a BiH Mario Mikulić ocijenio je kako je posebno bolno što se takve poruke upućuju Hrvatima svega nekoliko dana nakon ukopa tijela pronađenih Hrvata Bugojna koje je za vrijeme Domovinskog rata ubila i njihova tijela skrila bošnjačka Armija BiH.

Poručivši da poruke netrpeljivosti trajno narušavaju složene odnose u Bugojnu, on je pozvao na smirivanje napetosti.

Vijećnik Omerinović, po zanimanju električar, odradio je brojne poslove, mnoge od njih i po narudžbi Hrvata. Njihov novac nikad mu nije zasmetao, niti mu je trebao prevoditelj, kažu neki od Hrvata Bugojna koji su zgroženi njegovim političkim djelovanjem i uvredama koje im je uputio “revoltiran” jezikom svojih sunarodnjaka koje bi poslao u Hrvatsku jer, eto, govore jednim od jezika konstitutivnih naroda zemlje koju Semedin Omerinović naziva Bosnom.

dp/ Večernji list BiH/Bug.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments