SDP SPLIT: ‘Premijerovo ignoriranje gradonačelnika nije dobar nagovještaj odnosa Vlade prema Splitu’

1
foto: Facebook

Davor Matijević, tajnik SDP-a Split i izabrani gradski vijećnik komentirao je dolazak premijera Andreja Plenkovića u Split.

– Do nedavno premijer Plenković je bio rado viđen gost u Splitu. Kad god je trebalo “po vertikali” spašavati rejting gradonačelnika Opare ili davati vjetar u leđa Vici Mihanoviću u kampanji premijer bi se nacrtao u Splitu i doveo sve raspoložive ministre da mu glume pratnju. I baš kao i svaki daleki rođak kojeg viđamo samo prigodno, donio bi nam “poklone” koji su bili već više puta proslijeđeni i poklonjeni. Od pustih” milijardi” koje nam je obećavao i “poklanjao” Split je imao malo koristi.
Ne vjerujem da i sada hrvatski premijer ne bi bio rado viđen gost službenom Splitu, ali bi možda Plenkovićev doživljaj bio drukčiji. Naime, umjesto natjecanja u pohvalama od strane lokalnog HDZ-ovog establišmenta, vjerojatno bi mu se postavilo poneko konkretno pitanje.

Jučer je nakon službenog posjeta zaseoku Brčići premijer svratio do Splita. Ovog puta na košarkašku utakmicu, ali bez sastanka s gradonačelnikom Puljkom. Nema čovjek vremena za takve trivijalnosti poput sastanka s gradonačelnikom drugog grada u državi. 

Prava šteta jer nas je mogao obavijestiti u kojoj je fazi dodjela koncesije za Žnjan.

Butkovićevo ministarstvo je u žaru borbe da spasi splitske HDZ-ovce, prekršilo Zakon o koncesijama objavom informacije o pregledu i ocjeni prije donošenja odluke o davanju koncesije od strane Vlade Republika Hrvatske. Iako su obećali kako će na idućoj sjednici Vlade koncesija biti dodijeljena, prošlo je nekoliko sjednica Vlade, ali o tome nije bilo govora.

Mogao je bar prenijeti pozdrave Butkovića i javiti nam je li i dalje Oleg stoji pri tome da će Vukovarska postati državna cesta izgrađena u punom profilu sve do TTTS-a kao što je svojedobno obećao dok je glumio šofera Mihanoviću u čuvenoj “četvorci”.
Nije se još očitovao ni o jednoglasnom zaključku Gradskog vijeća o spajanju Splita na Mediteranski koridor EU-a koji mu je upućen. Ako mu je to premalo tema mogao je malo pričati i o Lećevici koja je u nadležnosti države jer se sufinancira iz EU fondova.

Ako ne iz samog poštovanja, mogao se gradonačelniku javiti bar da popričaju o ovim gorućim temama.

Ovo definitivno nije dobar nagovještaj odnosa Vlade prema Splitu. Nama treba napokon “zadarski ili riječki scenarij” u kojem će sve političke opcije raditi za dobrobit i razvoj Splita. U tom smislu bih zamolio i splitske HDZ-ovce da iskoriste sva prijateljstva i poznanstva s premijerom i ministrima, koja su nam demonstrirali u kampanji i sugeriraju premijeru da promjeni svoj odnos prema Splitu i tako pomognu novoj gradskoj vlasti da napokon napravimo nešto dobro za naš grad. Bez obzira na to tko je na vlasti Split mora biti u ravnopravnom položaju u Hrvatskoj. Dok se god funkcionira ili ne funkcionira po vertikali Split će i dalje biti u horizontali – priopćio je Matijević.