Šef britanske specijalne službe: Rusiji ponestaje oružja i opreme, snage su joj iscrpljene

0
Foto: Facebook VN

U raketnim napadima na mnoge gradove poginulo je 14 ljudi, a ranjeno 97, rekle su hitne službe, dok su napadana raskrižja, parkovi i turistička mjesta.

Rusiji ponestaje oružja za rat protiv Ukrajine, a troškovi Kremlja su “nevjerojatni” u smislu izgubljenih vojnika i opreme, rekao je šef britanske obavještajne službe sir Jeremy Fleming. U govoru na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI) u Londonu izjavio je kako su odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina jako loše nakon neuspjeha u osvajanju Kijeva u prvim danima rata i neuspjeha u ostvarivanju napretka na istoku.

“Ruske snage su iscrpljene. Cijena koju Rusija plaća – u ljudskim i vojnim gubicima je šokantna. Mi znamo, a znaju to i ruski zapovjednici na bojištu, da se zalihe njihove municije tope. O očajnoj situaciji govori korištenje zarobljenika kao pojačanja, a sada i mobilizacija desetaka tisuća neiskusnih ročnika. I rusko stanovništvo je počelo shvaćati, vide da je Putin loše procijenio situaciju. Bježe od regrutiranja, znaju da će im pristup modernim tehnologijama biti drastično ograničen”, izjavio je Fleming.

No, Rusi i dalje prijete. 

“Zbog sve većeg uplitanja Sjedinjenih Država i Europe u sukob oko Ukrajine, Rusija će morati poduzeti protumjere”, rekao je za rusku agenciju RIA Novosti zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.