25,10,21
HomeVijestiSvijetŠef oporbe: Kurz je dao ostavku, ali i dalje vuče konce. On...

Šef oporbe: Kurz je dao ostavku, ali i dalje vuče konce. On će biti kancelar iz sjene

KONZERVATIVNI austrijski kancelar Sebastian Kurz, osumnjičen da je umiješan u korupcijsku aferu, predao je sinoć ostavku usred nove političke krize koja je zahvatila tu srednjoeuropsku zemlju.

“Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemjesečni kaos i u slijepu ulicu”, rekao je pred novinarima u Beču, dodajući da se povlači radi “stabilnosti” zemlje i odbijajući “lažne optužbe”.

“Želim prepustiti mjesto drugome kako bih spriječio kaos”, rekao je, dodajući da je za svog nasljednika predložio ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga.

Koalicijski partner mu danima radio pritisakOtkako je u srijedu državno odvjetništvo izvijestilo o pokretanju istrage protiv njega za korupciju, Sebastian Kurz je bio pod pritiskom da se povuče.

Tridesetpetogodišnji čelnik sve dosad je odbijao to učiniti tvrdeći da je riječ o “izmišljenim” optužbama.

No stranka Zelenih, manjinski partner u vladi, zaredala je s kritikom zadnjih dana.

U petak je vicekancelar i čelnik Zelenih Werner Kogler ocijenio da Kurz “nije više sposoban obnašati dužnost”, nakon razgovora s čelnicima drugih stranaka.Konzervativci (OVP) sada trebaju predložiti “besprijekornog” kandidata, rekao je.

Policija mu pretražila ured

Kurza se sumnjiči da se od 2016. do 2018. koristio vladinim novcem kako bi osigurao povoljno pisanje o svojoj stranci u medijima.

Kurz je zajedno s devetero osumnjičenika i tri organizacije obuhvaćen istragom za nekoliko prekršaja u vezi s tom aferom. Policija je u srijedu pretražila prostorije konzervativne stranke OVP-a i kancelarov ured.

Spis državnog odvjetništva temelji se na prikupljenim SMS porukama. “Moći ću to objasniti, siguran sam”, rekao je Kurz, istaknuvši da je telefonske poruke napisao “potaknut okolnostima”.

“Samo sam čovjek, s osjećajima i s pogreškama”, rekao je.

Kancelar iz sjene?

Iako više nije kancelar, Kurz će i dalje biti glavna osoba u austrijskoj politici, a kao čelnik stranke će i dalje biti prisutan na sjednicama vlade.

Šef oporbenih socijaldemokrata tvrdi da će Kurz nastaviti vući konce te da će zapravo biti kancelar iz sjene.

Drugi političari ukazuju na blizak odnos koji Kurz ima s Aleksandrom Schallenbergom, karijernim diplomatom koji je u prošloj Kurzovoj vladi prvi put postao ministar vanjskih poslova.

Neki se članovi konzervativne stranke nadaju se da će Kurzova ostavka biti privremena i da će se uspjeti vratiti na čelo vlade.

U isto vrijeme dio Austrijanaca smatra da dvije istrage o korupciji i propast njegove posljednje koalicije s krajnje desnom Slobodarskom strankom iz 2019. godine znače da je vrijeme da Kurz potpuno napusti politiku, piše BBC.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari