Seminar „Aerokordni oldtimeri“ – suvremena kordofona i tradicijska aerofona glazbala

0
3

U Dugopoljskom Domu kulture, dana 4. i  5. svibnja. 2019. fuzirat će se zvuci tradicijskih puhačkih i suvremenim žičanih instrumenata u rukama glazbenika različitih glazbenih žanrova, afiniteteta i glazbenog znanja pod ravnanjem voditelja etnoglazbenika Olivera Rogošića i vrsnog gitarista Jadrana Vuškovića iz Umjetničke agencije Artis. Riječ je o dvodnevnoj glazbenoj radionici koju po prvi put organizira  KUD „Pleter“ iz Dugopolja u cilju obilježavanja Međunarodnog dana zaštite od buke, poticanjem svijesti glazbenika o važnosti očuvanja i prezentacije hrvatske tradicijske glazbene baštine (glazbe i glazbala) u suvremenom glazbenom okruženju i izričaju.

Svake godine, posljednje srijede u travnju mjesecu, obilježava se Međunarodni dan zaštite od buke kojeg je 1996. godine ustanovio Međunarodni Centar za slušanje i komunikaciju s ciljem podizanja svijesti o negativnom utjecaju buke na dobrobit i zdravlje ljudi. Diljem svijeta, ljudi su pozvani sudjelovati u raznim akcijama kojima će na stručan, znanstven ali i kreativan način upozoriti na važnost zaštite od buke i kakofonije. KUD „Pleter“ je 2018. godine prvi put obilježio ovaj dan u Općini Dugopolje organizacijom koncerta „Netradicionalni  koncert – tradicionalni koncept“ u suorganizaciji s Muzičkom akademijom u Zagrebu i Narodnom knjižnicom u Dugopolju (tradicijskih pjevanja dinarskog područja Hrvatske koji se nalaze na UNESCO-voj listi, s ciljem njihove adekvatne promocije i  daljnjeg očuvanja). Ove godine, intencija je KUD-a „Pleter“ fokus dati važnosti promocije očuvanja i uporabe hrvatskih tradicijskih glazbala (osobito aerofona) umijeće sviranja na kojima se rapidno gubi posljednjih godina.  Dvodnevni program glazbene radionice zamišljen je kao glazbeno-edukativni session kojeg će moderirati voditelji radionice te u kojem će svi polaznici naći svoj glazbeni okvir u kojem mogu / žele aktivno sudjelovati (učenje glazbenih tehnika sviranja na pojedinim glazbalima, usavršavanje postojećeg znanja sviranja, glazbene improvizacije, glazbene i glazbarske fuzije na zadanu temu ili na vlastite glazbene teme).

VIŠE O PROGRAMU:
Glazbena (instrumentalna) tradicija Hrvatske zanimljivo je područje različitih etnomuzikoloških utjecaja – mjesto je to susreta Mediterana s oporim glazbenim svijetom Dinarida, čvrstih Dinarida sa lepršavim glazbenim izričajem Alpa, različitih glazbenih kulturnih miksova u tradiciji područja panonske zone. Osim raznolikosti koja karakterizira podjednako svjetovnu i sakralnu tradicijsku vokalnu glazbu, istu karakteristiku baštini i tradicijsko instrumentalno naslijeđe ovog prostora. Osobito tradicijska aerofona glazbala su tijekom povijesti nastajala kao produkt iznimnog glazbenog talenta svirača ali i zanatskog umijeća izrađivača glazbala. Ovaj sraz umjetničkog i zanatskog rezultirao je brojnim lokalnim varijantama određene vrste / skupine glazbala koje i danas svjedoče o višestoljetnoj glazbenoj aktivnosti lokalnog pučanstva. Ipak svjedoci smo, osobito posljednjih godina, da se rapidno smanjuje broj glazbenika i glazbara na određenim aerofonim glazbalima (osobito u depopulariziranim ruralnim cjelinama u Hrvatskoj). Potaknuti ovim činjenicama KUD „Pleter“ u suradnji s Umjetničkom organizacijom „Artis“ iz Splita organizira dvodnevnu glazbenu radionicu u kojoj će se glazbenicima na suvremenim kordofonim glazbalima (čiji se broj ne smanjuje eksponencijalno) omogućiti da se upoznaju s tradicijskim aerofonim glazbalima i tehnikama sviranja ili usavrše svoja praktična znanja i vještine (ukoliko već sviraju određena glazbala. Na istom seminaru, omogućit će se i sviračima puhačkih tradicijskih glazbala da poboljšaju svoja vlastita znanja i vještine. Glazbenim interakcijama razvijat će se ideje o mogućim fuzijama suvremenih i tradicijskih glazbala, glazbe i glazbenika.

SEMINAR (DVODNEVNA RADIONICA) JE BESPLATAN ZA SVE POLAZNIKE!

PRETHODNA PRIJAVA OBVEZNA (do najkasnije srijede. 01.05.2019):

Napomene: Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima glazbenih sekcija KUD-ova, instrumentalnih ansambala i sastava, te svim osobama koje živo zanima izvođačka tradicijska glazbena praksa, ali i mogućnosti interakcije hrvatske tradicijske glazbe s drugim glazbenim žanrovima, bez obzira na prethodno glazbeno iskustvo glazbenika. Seminaru su pozvani pristupiti glazbenici koji imaju svoje glazbalo (kordofono: gitara, bas gitara, mandolina, mandola, kontrabas,…. ili aerofono: diple, gajde, dude, frula, okarina, rog, svirale,..) na kojem će raditi tijekom radionice.  Nakon održane radionice, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

MJESTO DVODNEVNE RADIONICE:

Dom kulture u Dugopolju

Trg. Dr. F. Tuđmana 1

21 204 Dugopolje

SATNICA DVODNEVNE RADIONICE:


subota, 04.05.2019.

10:00 – 11:00 – dolazak i prijava sudionika (upoznavanje s dvodnevnim programom rada)

11:00 – 14:00 Teorijska  predavanja: „Kordofona suvremena glazbala“ i preslušavanje glazbenih primjera te „Hrvatska aerofona tradicijska glazbala“ i preslušavanje glazbenih primjera (s uključenim coffe-break-om)

14:00 – 16:00 Stanka

16:00 – 19:00 Praktične radionice – odvojeni rad sa svim polaznicima na koordofonim i aerofonim glazbalima

Nedjelja, 05.05.2019.

11:00 – 14:00 Praktične i kreativne radionice – rad sa svim polaznicima na koordofonim i aerofonim glazbalima na zadanim glazbenim temama ili na novonastalim temama polaznika (s uključenim coffe-break-om)

14:00 – 16:00 Stanka

16:00 – 18:00 Praktične i kreativne radionice –rad sa svim polaznicima, slaganje programa koji će se izvesti na završnom session nastupu

18:00 – 19:00 Predstavljanje rezultata seminara javnim nastupom – glazbeni session u Domu kulture u Dugopolju

BIOGRAFIJE VODITELJA RADIONICE:

Jadran Vušković (kordofona suvremena glazbala):

Gitarist i vokal eminentnog hrvatskog pop banda „Daleka Obala“ (od 1985. godine do razlaza banda), s kojom je ostvario najveće uspjehe u svom glazbenom djelovanju; snimio desetak albuma, odsvirao mnoštvo koncerata, nastupao na brojnim festivalima, TV-emisijama i humanitarnim priredbama. Nastupao na Večerima dalmatinske pisme Kaštela, Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku, Melodijama hrvatskog Jadrana itd.

Dobitnik više nagrada i priznanja, a posebno mjesto zauzima nagrada Porin za pjesmu godine 2001. (Ruzinavi brod). Priznati studijski glazbenik – gitarist.

Od 2009.g. aktivno se bavi i kazalištem. Umjetničkim voditeljem Umjetničke organizacije Artis iz Splita postaje 2011. S glumcima Arijanom Čulinom i Stojanom Matavuljom kreira, priprema i izvodi niz uspješnih predstava: „Valentinovo – stand up cabaret“, „Ajme nama s njima“, „Pitur“ i druge. Suosnivač dječjeg lutkarskog kazališta Boomerang. Za predstave „Zeko i povrtnjak“ i „kako je miš dobio kućicu“ napisao, aranžirao i odsvirao glazbu.

Član i osnivač rock banda „Diogen“. Poznanstvo s Oliverom Rogošićem datira još s početka 80-tih, kada svira u mandolinskom orkestru KUDŽ-a „Filip Dević“ iz Splita, pod ravnanjem maestra Rajka Kraljevića. Od 2016. godine uspješno održavaju zajedničke radionice i seminare „Tradicijska glazbala Hrvatske“ i „Tradicijska glazbala Dalmacije“ u osnovnim i srednjim školama i vrtićima, te u različitim kulturnim i muzejskim ustanovama u organizaciji Umjetničke organizacije Artis.

Oliver Rogošić (tradicijska aerofona glazbala):

Rođen 1967. u Splitu, prve žičane instrumente svira već u osnovnoj školi. Od 1988. svira u orkestru  KUD-a «Brodosplit» iz Splita u kojem 1990. preuzima funkciju asistenta voditelja. U mandolinskom orkestru KUD-a «Jedinstvo» iz Splita svira 1991./1992. Mjesto voditelja orkestra KUD-a «Brodosplit» preuzima 1992. i njim uspješno ravna do 1997. godine, te nakratko 1999. Te godine s orkestrom osvaja III nagradu na svjetskom folklornom festivalu u Dijonu (Francuska). Od 1998. do 2001. vodi mandolinski sastav KUD-a «7 Kaštela» iz Kaštel Gomilice, a od 2001. do 2003. KUD-a «Ante Zaninović» iz Kaštel Kambelovca. Od 1999. vodi sekciju svirača tradicijskih glazbala te od 2004. i mandolinsko-tamburaški sastav KUD-a «Pleter» iz Dugopolja. Osvaja I nagradu za izvornost na 24. susretu izvornih folklornih skupina HSK, 2017. godine svirkom na diplama. Glazbenim voditeljem mandolinsko-tamburaške sekcije KUDŽ “Filip Dević” iz Splita biva 2008. godine. Povremeno surađuje i s  orkestrima drugih udruga («Salona» iz Solina, «Branimir 888» iz Muća, «Jadro» iz Solina, „Vrgorska krajina“ iz Vrgorca, “Vrilo” iz Otoka, MKD “Makedonija” iz Splita i dr.). Tijekom godina surađuje i nastupa s brojnim klapama («Cambi», «Jedinstvo», «Lura», «Kamen», «Žižula”…) ali i glazbenicima / bandovima („Dalmatino“,…). S mandolinskim kvartetom klape „Cambi” snima njihov  prvi CD «Lipa slika» te se 2002. predstavlja na  svjetskom «EBU International Folk festivalu» u Hamburgu. U  samim počecima njihova djelovanja surađuje s  world-music bandom «Tamboo» iz Splita,  a s glazbenim sastavom «Suveniri» snima i CD «Tradicionalni plesovi Dalmacije». Godine 1990. pohađa školu folklora u organizaciji Prosvjetnog sabora kulture, a 1999. i 2000. Hrvatsku školu folklora u  organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Educira se na seminarima; povremeno i sam održava edukacije na temu hrvatskih tradicijskih glazbala (HKC “Bunjevačko kolo”, Subotica, Vojvodina, 2007.; predškolske ustanove, osnovne i srednje škole Županije splitsko-dalmatinske u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, Podružnice Split, 2008.-2016. i Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, 2009.). Član je Hrvatske glazbene unije. Okušao se u dramskoj umjetnosti, svirajući tradicijska glazbala u predstavi «Alkestida» (Splitsko ljeto 2004.) i „Satis sunt mihi pauci” (Splitsko ljeto 2011.). Snimio je i glazbu za film (dokumentarno-igrani film „Kako živi narod“ redatelja Hrvoja Jelavića – Šake, 2013.) Surađuje s glazbenim umjetnicima na projektima primjene tradicijskih glazbala u djelima različitih glazbenih žanrova („Missa“ prof. Vlade Sunka, 2014., mjuzikl „Mirakul“ Ivice Krajača i Dražena Žanka, 2015., ranokršćanska glazba /Festival rane kršćanske glazbe „Dvigrad festival 2016-2018./).

Svira četrdesetak različitih glazbenih instrumenata. Strasni je svirač i kolekcionar hrvatskih tradicijskih glazbala. Umijeće sviranja hrvatskih tradicijskih glazbala predstavio je brojnoj publici u domovini, diljem Europe te u Americi (Meksiku, 2008.) i Africi (Egiptu, 2010.).

Od 2016. godine uspješno održava zajedničke radionice i seminare „Tradicijska glazbala Hrvatske“ i „Tradicijska glazbala Dalmacije“ u osnovnim i srednjim školama i vrtićima, te u različitim kulturnim i muzejskim ustanovama u organizaciji Umjetničke organizacije Artis.