Šime Strikoman snimio milenijsku fotografiju povodom 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića

  0
  138
  Foto: Šime Strikoman

  Petak, 4. svibnja bio je poseban dan za učenike i profesore iz Osnovne škole Jure Turića Gospić, Osnovne škole Franje Tuđmana Lički Osik, Osnovne škole Ante Starčevića-Pazariste, Srednje strukovne škole i Gimnazije iz Gospića. Oni su zajedno odradili sat povijesti, ali ne u učionicama, nego u okviru terenske nastave.

  Povod je bila 200. godišnjica rođenja dr Ante Starčevića, Oca domovine. U čast tog velikog događaja, Šime Strikoman, poznati hrvatski fotograf, izrazio je želju da u Gospiću obogati Milenijski svijet.

  Njegov početni kontakt s Gradom Gospićem razvio se u suradnju s Ličko-senjskom županijom. Rezultat ove suradnje bio je jedinstveno snimanje na velikom gospićkom trgu, na kojem je poziralo čak 1400 učenika.

  Foto: Grad Gospić

  Šime i Edita Strikoman, uz pomoć Brigite Periše, uspješno su organizirali ovu veliku scenu. Iz grada Gospića, događaj su koordinirale Ivana Kaleb i Martina Nikšić, a za dizalicu DVD Otočac upravljao je Mario Malčić.


  Foto: Grad Gospić

  Pod vodstvom Šime Strikomana, učenici su se posvetili stvaranju portreta čovjeka koji je bio duboko uronjen u politiku, povijest, književnost i filologiju, te se brinuo o hrvatskom jeziku, narodu i domovini. Učenici, vođeni milenijskim zamislima, složili su portret ovog velikog čovjeka.

  Foto: Šime Strikoman

  23. svibnja 2023. godine obilježit že se točno 200 godina od rođenja dr. Ante Starčevića.

  Fotografije preuzete s gospić.hr

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here