Foto: Hrvatski telekom

Pametni mobiteli danas sadrže sve informacije o nama pa i šire, o našoj obitelji i prijateljima. Čak ako i ne računamo sve informacije koje svjesno unosimo u svoj telefone, oni o nama znaju i više no što bi ikada pomislili. Znaju gdje živimo, gdje se krećemo, gdje radimo, s kime se družimo.

To nam s jedne strane omogućava personaliziran sadržaj, no s druge strane otvara mogućnost zloupotrebe, posebno kada se mobilnim uređajima koriste djeca i mladi koji svoje pametne telefone najčešće koriste za chatanje i za mobilne igre.

Rašireno korištenje pametnih telefona kao platformi za igranje videoigrica dodatno je umanjilo mogućnost nadzora roditelja nad sadržajem koji kroz te igre konzumiraju djeca i mladi, kao i vremenu koje provode u igranju videoigara, piše tportal.

Hrvatski Telekom, u suradnji s Hrabrim Telefonom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, nedavno je pokrenuo edukativnu kampanju „Igrajmo na sigurno“ kako bi ukazao na brojne rizike, ali i prednosti gejmanja. U sklopu kampanje predstavljen je i prvi digitalni vodič koji sadrži korisne savjete za sigurno igranje videoigara.

Nastavno na njihovu sve veću popularnost, izvukli smo par zanimljivih sigurnosnih aplikacija koje bi vam mogle pomoći da zaštitite svoj ili telefon svoje djece i sigurno gejmate.

1. 360 Security

Osnovni preduvjet sigurnom gejmanju na pametnom telefonu je pouzdan antivirusni program. 360 Security je besplatna aplikacija koja automatski skenira svaku novu igricu koju instalirate na svoj telefon i detektira viruse, adware, malware i trojanske viruse. Osim što ćete biti sigurni da s igricom niste skinuli i nešto što ne želite, 360 Security ima i dodatne opcije poput zaključavanja telefona i brisanja podataka u slučaju nestanka, te kontrole podatkovne potrošnje.

2. Bouncer

Bouncer je zanimljiva aplikacija utoliko što, za razliku od ostalih sigurnosnih aplikacija, štiti od zloupotreba pristanka vašeg pametnog telefona. Da pojasnimo. Različite aplikacije koje imate u svom telefonu od vas traže pristup, recimo, vašim kontaktima, kameri, mikrofonu i slično. Neke od njih, podmuklo, taj vaš pristanak uzimaju zdravo za gotovo, pa ga zadržavaju cijelo vrijeme, iako vi možda mislite da ste ga dali samo privremeno, dok koristite aplikaciju. E sad, Bouncer je aplikacija koja umjesto vas brine o tome. Recimo, ako skinete neku igricu koja traži pristup vašoj kameri ili mikrofonu, Bouncer će vas upozoriti ako ta aplikacija pristup zadržava i kada je ne koristite.